AGRIKLUMEA: REGIZORUL DE TEATRUL CARE FACE AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ

Se spune că omul talentat, e talentat în toate!

S-ar părea că agricultura nu e o muncă pentru un artist, însă Petru Ababei din Drochia ne-a demonstrat contrariul! Petru Ababii este regizor de teatru și- o viață întreagă a montat sute de piese! Mai mult, tot el a fondat teatrul „Râşnița” din orașul Drochia, ulterior redenumit „Cupidon”. Însă, după ani buni pe scenă, a hotărât să facă artă și-n grădină!

Pe terenul moștenit de la bunelul Tudor, agricultorul cultiva produse doar pentru familie, rude și prieteni, apoi a apărut ideea de a se împărți cu surplusul și cu alți oameni, care căutau să consume produse locale.

Acum, agricultorul se specializează în culturi de câmp precum legumele rădăcinoase, fasole, usturoi, pomușoare, gutui și nuci.

˝ Ideea de a sădi o livada de nuci a venit din dorința de a lăsa ceva copiilor și nepoților, o valoare care va dura peste ani, astfel nucile mă reprezintă ca și producător, iar celelalte produse sunt mai mult rezultatul creației și a curiozității.˝

Chiar dacă agricultorul se specializează pe fasole și alte boboase, fructe și legume proaspete, praf de usturoi, țuică de gutui, făină de porumb, nuci, crackeri, deserturi vegane & raw, mândria lui sunt gutuile aurii, mustoase și ECOLOGICE!

„Eu mă bucur mult că oamenii au început a conștientiza cât de important este să mâncăm sănătos. La noi, motorul în acest sens a fost fiica Doina, care mereu a avut grijă cum să se alimenteze. Atunci când s-au născut nepoțeii gemeni, ne-am orientat și mai mult spre producerea naturală, dar și spre promovarea acestor produse. În plus, încercăm să îndrumăm și pe alții să consume sănătos, sunt sigur că împreună putem schimba lucrurile”.

Din păcate, agricultura ecologică nu înseamnă recolte mari, pentru că majoritatea lucrului de pe teren este migălos și manual:

„Noi toată munca o facem manual, începând de la semănat până la îngrijire și recoltarea roadei, la sfârșitul sezonului. Mecanizat nu facem nimic, da nici nu putem, pentru că aceste culturi pot fi întreținute doar realizând lucrările manual. Nu folosim chimicale, nici îngrășăminte chimice, nici pesticide. Anul acesta am realizat doar tratamente cu zeamă bordoleză, care este admisă în agricultura eco. Este greu, mai avem și serviciu, dar eforturile se merită. Anul acesta, din cauza secetei, am obținut recolte foarte mici, dar acest lucru nu ne-a descurajat”.

Nu duce lipsa scenei, pentru că agricultura este și ea o artă. Natura e însăși o poezie, tot ceea ce crează ea este o minune! Omul trebuie doar să audă și să simtă armonia ei.

Produsele din grădina lui Petru Ababii pot fi cumpărate la piața Eco Local.

Share this post