Sări la conținut Skip to sidebar Sări la subsol

MEȘTEȘUGARII: TATIANA POPA, MEȘTERIȚA CARE A REÎNVIAT COVOARELE ÎN BUMBI

Pe când avea doar 3 ani,

Tatiana Popa a fost deportată împreună cu părinții ei în Siberia de către sovietici.

Doar când a împlinit 56 de ani, Tatiana a recuperat casa părinților ei din satul Palanca și a transformat-o în muzeu dedicat tradițiilor.

A adunat de prin sat mobila şi alte lucruri ale casei muncite cu multă dăruire de părinții ei şi le-a întors acasă. La Palanca, Tatiana Popa a reînviat tehnica ţesutului covorului în bumbi, despre originile căruia nu se ştie prea multe.

Denumirea de „covor în bumbi” se trage de la tehnica ţesutului. Nodulul său are forma unui nasture sau bumb, cum i se mai spune în popor. Având centrul fiecărei împletituri puţin bombat, covorul în bumbi are un efect terapeutic unic, motiv din care este indicat să mergi pe el cu picioarele goale ori să stai culcat.

Nu are, însă, bogăţia de culori atât de apreciate la covoarele scoarţă, pe care sunt ţesute flori mari, în culori aprinse. Tocmai din acest considerent covorul în bumbi nu s-a bucurat de popularitate şi a fost dat uitării de către gospodinele din Moldova.

Graţie meșteriței de la Palanca, faima covorului în bumbi a ajuns departe de hotarele ţării. Covoare ţesute de Tatiana Popa se găsesc în casele din Canada, Israel, Franţa sau Italia

Lasă un comentariu