Sări la conținut Skip to sidebar Sări la subsol

FRITZ CURZON , FIUL LEGENDAREI SOPRANE MARIA CEBOTARI – INTERVIU EXCLUSIV PENTRU KLUMEA 

fritz11

Dintr-o postare de pe instagram a Muzeului de Istorie a Moldovei,  am aflat că fiul Mariei Cebotari e în Chișinău. În acea zi, Fritz a predat masca mortuară a mamei lui muzeului de la Chișinău, iar odată cu ea, a oferit și poze rare cu soprana, dar și o copie a tabloului pictat de tatăl lui, actorul și pictorul austriac Gustav Diessl

fritz

 Era vineri seara, trecut de ora 18, când am început să căutăm contactele unui om care ar putea să ne facă legătura cu Fritz, pentru a-i cere un interviu. Ni se părea important pentru noi, ca o platformă care promovează cultura, să vorbim direct cu fiul sopranei. Lucru pe care l-am reușit. 

Fritz ne aștepta în holul hotelului – înalt, punctual și de o modestie rară. Am observat că deși seamănă foarte mult cu tatăl lui, artistul  Gustav Diessl, ochii i-a moștenit de la mama. L-am întrebat cum e să fii fiul unei legende de talie mondială, mi-a răspuns zâmbind: ˝Când am aflat pentru prima dată cine a fost mama mea, am rămas uimit, nu-mi venea a crede că având un destin atât de scurt,  a reușit să facă atâtea cât alții în zece vieți˝.

fritz

Maria Cebotari s-a stins din viață la doar 39 de ani, după doar 1 an și 3 luni de la moartea soțului ei Gustav Diessl. 

˝ Au fost suflete pereche, care s-au iubit prea mult. Mama n-a putut rămâne într-o lume fără tata. Ca să-l convingă pe primul ei soț să-i dea divorțul, mama i-a dat lui  Alexandr Virubov bani, mașina și casa, doar ca să o elibereze și să se poată mărita cu Gustav˝, ne-a spus Fritz. 

fritz

Maria Cebotari și Gustav Diessl

 

Pe 31 martie 1949 Maria Cebotari s-a prăbușit în culisele scenei de la Opera din Viena, abia atunci medicii au depistat în timpul intervenției chirurgicale că soprana are cancer. Din păcate doctorii nu i-au spus artistei diagnoza pe care au descoperit-o, de aceea, Maria nu a știut de ce boală suferă. Mai mult,  ea a sperat până în ultima clipă că se va face bine. 

Maria Cebotari a murit pe 9 iunie. La funeraliile ei au participat mii de oameni, a fost “una dintre cele mai impunătoare demonstrații de dragoste și onoare pe care vreun artist decedat a primit-o vreodată în istoria Vienei”. Jurnaliștii de atunci scriau că atât de multă lume a fost doar la înmormântarea lui SISI – Împărăteasa Austriei.<

fritz

  Maria Cebotari cu fiii ei – Peter și Fritz

 

  Fritz avea doar 3 ani când și-a pierdut părinții unul după altul, iar fratele lui mai mare, Peter, avea 8 ani.  Presa a scris la acea vremea că cei doi frați sunt „cei mai faimoși orfani ai secolului”. O lume întreagă era cu ochii pe copiii Mariei Cebotari. Deși soprana a lăsat o scrisoare în care era scris cu cine să rămână copii după moartea sa, tribunalul a decis ca cei doi să fie înfiați de renumitul pianist britanic Sir Clifford Curzon și soția acestuia, harpista Lucille Curzon.  

 
˝ Niciodată nu ne-au ascuns de unde ne tragem și cine sunt părinții noștri. Eu cu Peter îi numeam unchiul Clifford și mătușa Lucille, ne-au iubit enorm.˝, ne-a spus Fritz. 

 

 Sir Clifford Curzon le povestea mereu fraților despre România și cât e de frumoasă această țară, mai ales că acesta a vizitat-o de câteva ori și chiar a fost invitat de Regina Maria la un prânz în palat. 

 
 

fritz

 Clifford, Lucille, Peter, și Fritz, anul 1958.

 

  ˝ Eu nu mi-o amintesc pe mama, aveam doar 3 ani când am rămas orfan. E atât de greu să-ți cunoști părinții doar din amintiri și biografii, e ca și cum ai strânge un tablou pe bucăți. Doar din fotografii știu cât era de frumoasă Maria,  de la prietenii ei am aflat  că avea un simț al umorului excepțional, iar vocea i-o aud doar din înregistrări.

 

 Lumea spune că nici o înregistrare din lume nu redă frumusețea vocii sale. Visul meu e să o aud live.  Dacă ar fi să mă întâlnesc vreodată cu ea, primul lucru pe care aș ruga-o e să-mi cânte. Mă liniștesc doar cu gândul că i-am auzit bătăile inimii. Apropo, în această poză mama e însărcinată cu mine,˝ îmi spune Fritz, întinzându-mi o poză cu Maria Cebotari.

 
 

fritz

 Poza în care Maria este însărcinată cu Fritz, cel de-al doilea ei copil. 

 

 ˝Primul lucru pe care aș întreba-o dacă ar fi să o întâlnesc, este dacă am devenit omul frumos pe care a sperat să fiu atunci când m-a născut. Pentru că fiecare mamă, atunci când își vede pentru prima dată copilul, visează ca acesta să ajungă un om luminos. 

 

 Fratele meu mai mare este fericit pentru că are amintiri cu ea, el îmi povestește cum ne lua la repetiții sau cum ne aducea cadouri din turnee. ˝ La Chișinău, Fritz a ajuns pentru prima dată cu 25 de ani în urmă. Era o lume nouă, îndepărtată, diferită, dar atât de apropiată.  În prima lui călătorie spre Moldova a încercat să-și caute mama pe străzile orașului, a fost la casa unde aceasta a copilărit și spune că a fost emoționat când a vizitat catedrala, acolo unde Maria Cebotari a cântat în cor când era mică. 

 

 Deși avea o Europă întreagă la picioare, Maria n-a uitat niciodată de unde se trage. A acceptat propunerea de a se filma în ˝Odesa în Flăcări˝, o peliculă care povestește istoria unei mame, care își caută copilul prin lagărelele NKVDiste. Regizorul italian  a recreat o mică Basarabie în film prin costume, muzică și vocea Mariei. Puteți viziona acest film aici.

 


 

˝ Sunt de acord că acest film este un manifest al ei împotriva terorii care a pus atunci stăpânire pe toată lumea. Pe deoparte erau naziștii, pe de altă parte comuniștii. Maria însă, dorea să creeze, să cânte. Abia acum ne dăm seama că ea se zbătea în acest infern politic ca și o pasăre în flăcări˝, ne-a spus  Dr. Rosemarie Killius, scriitoarea care a publicat recent biografia Mariei și care s-a alăturat interviului nostru. 

 

fritz

 

Maria Cebotari alături de părinți și sora mai mare Parascovia. Chișinău, 1911 

Comuniștii au șters-o din istorie pe Maria Cebotari, iar la Chișinău despre ea nu s-a vorbit până în 1991. Din păcate, m-a durut să aflu că și în Austria, există oameni care cred că Maria era ˝colaboraţionistă a celui de-al Treilea Reich˝, din cauza unei poze, în care soprana apare lângă Hitler, în timpul unui eveniment . ˝ Este atât de nedrept să aud în 2023 astfel de ipoteze. Singurul ghinion al mamei mele a fost că s-a născut și a trăit într-o perioadă tumultoasă istoric. Mama și-a dorit să cânte, acesta a fost singurul ei vis. Atât. Mă doare că imaginea ei a fost folosită rău intenționat de unii oameni, încercând astfel să știrbească din valoarea culturală pe care a avut-o.˝

 

fritz

Într-un interviu, Vlad Druc, regizorul care a creat documentarul ARIA despre soprană, a menționat: ˝ E posibil ca Hitler venea s-o asculte, dar nu era vorba de vreo relație mai specială între ei. Ceea ce știu cu siguranță e ca atunci când Cebotari repeta cu Karl Böhm și Richard Strauss la Femeia Tăcută  (libretul fiind scris de Stefan Zweig, evreu de origine), cenzura nazista a încercat să stopeze acest spectacol și a cerut cu insistență să fie scos de pe afiș numele evreului Zweig. Dar Maria Cebotari și Strauss au intervenit și premiera a avut loc.˝  La fel, timp de 5 ani,  naziștii au anulat turneele Mariei Cebotari la Salzburg. Soprana se opunea regimului, de aceea, când a mers la comemorarea compozitorului de origine evreiască Gustav Mahler, în 1936  la Viena, Maria a fost avertizată de autorități

Deși s-au născut și au crescut în familii de muzicieni, atât Fritz cât și Peter au ales să meargă pe alt drum. Peter a devenit doctor, locuiește în Noua Zeelandă și adoră să escaladeze munții, chiar dacă are peste 80 de ani. Fritz a devenit un fotograf cunoscut, până și prințesa Ana, fiica reginei Elisabeta a II-a, are acasă un portret făcut de el.  Ne-am bucurat să aflăm că fiul lui Fritz este muzician, îmbrățișând astfel visul bunicii.

 

fritz

Din păcate, noi încă nu am realizat grandiozitatea Mariei Cebotari și talentul ei. Doar închipuiți-vă că secolul 20 a avut două  soprane legendare, care încă nu au fost întrecute la nivel mondial: Maria Callas și  Maria Cebotari. Una s-a născut la New York, iar alta la Chișinău. 

 

fritz

Fotografii: arhiva personală a lui Fritz Curzon
Fotograf interviu: Andrei Solonari

Lasă un comentariu

0.0/5