MOLDOVENII DIN ITALIA CARE AU CREAT UN PARADIS LA CĂLĂRAȘI

Faceți cunoștință cu Grigore Țîcu, fiul proprietarului plantației de lavandă de la Călărași.

Săptămâna aceasta el este eroul nostru pentru hărnicia și curajul de a face agricultură la o vârstă atât de fragedă. Grigore a făcut studii în marketing și economie în Europa, iar după ce le-a absolvit a hotărât să se întoarcă acasă și să pună umărul la afacerea familiei: plantația de levănțică din satul Novaci. Povestea Paradisului mov de la Călărași, a început în anul 2009, când Ion Țîcu, un medic terapeut care locuia de 11 ani cu toată familia în Italia, a decis să investească în localitatea sa natală. În anul 2014 au sădit primele plante de lavandă pe o suprafață de 3,5 hectare ca mai apoi plantația să fie extinsă până la o suprafață totală de 5 hectare.

Concomitent cu prima plantație, familia Țîcu a aplicat și la certificarea ecologică, astfel “Mov Herbs” este una dintre primele companii producătoare de lavandă cu proprietari moldoveni, care e certificată bio internațional.

˝ Alegerea de a crea produse 100% naturale și biologice stă la baza conceptului “Mov Herbs” obiectivele noastre principale fiind respectarea naturii și a sănătății consumatorilor, chiar dacă acest lucru înseamnă un profit mai mic˝, ne-a spus Grigore.

Chiar dacă lavanda este o plantă care nu prea are dăunători, cea mai mare problemă cu care se confruntă agricultorii este lipsa îngrășământului și a brațelor de muncă:

˝ Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este lipsa îngrășământului biologic de calitate. Totodată, din cauza că plantația este ecologică, aproape toate lucrările sunt efectuate manual, mai mult ne este foarte greu să găsim persoane de încredere care ar putea să ne ajute, iar acest lucru ne descurajează foarte tare. ˝

Produsele “Mov Herbs” au ajuns la clienți din România, Italia, Anglia și Germania. O altă problemă cu care se confruntă agricultorii este faptul că sunt nevoiți să achite foarte mult pentru două certificate bio: unul local - pentru a putea aplica la subvenții, iar altul internațional pentru a putea vinde produsele noastre peste hotare.

Printre produsele cu care se mândrește cel mai mult familia Țîcu sunt uleiurile esențiale de levănțică și ceaiurile certificate ecologic. Datorită lui Grigore, “Mov Herbs” are și un magazin online, printr-un singur click uleiul de lavandă este livrat în toată țara. Totodată, Grigorie ne-a dat 3 motive pentru care trebuie să avem în case produse din levănțică:

1. Uleiul este un mic salvator al casei voastre! Pe lângă faptul că are proprietăți de relaxare, acesta poate fi amestecat cu cremă și folosită pentru a calma pielea iritată, sau care a avut de suferit în urma arsurilor. Cea mai buna metoda este de al folosi uleiul pur este prin intermediul aromaterapiei cu ajutorul difuzorului cu ultrasunete.

2. Săculețele cu flori de lavandă sunt cel mai mare inamic al moliilor din garderobă

3. Iar ceaiul din levănțică este recomandat pentru un somn liniștit și sănătos,

Pentru ca cât mai multă lume să afle de produsele minunate pe care le crează, Grigorie a început să organizeze evenimente în lanul de levănțică. Totodată, prin intermediul lor, tânărul vrea să educe vizitatorii și să-i învețe cum să nu dăuneze plantației: să nu o rupă, să nu o calce, să nu o fure.

Când miroși uleiul de levănțică, simți de parcă în acea sticluță au fost adunate toate câmpiile Moldovei! Anume de aceea, Grigore vrea să creeze un magazin online pentru diasporă, ca fiecare doritor să-și poată cumpăra mult mai ușor aromele de-acasă care potolesc toate dorurile din lume.

Share this post