Echipa noastră a ajuns la Viscri, cel mai popular sat săsesc din România!
Această perlă a Transilvaniei se află în lista Patrimoniului Unesco, însă despre ea s-a aflat mai multe atunci când prințul Charles al Marii Britanii și -a cumpărat o casă. Dar, să o luăm de la un capăt. Viscri se află lângă Brașov, țineți-vă de indicatoare și veți ajunge foarte ușor. Pe drum am făcut un popas la Cetatea Rupea, apoi am mers spre Sighișoara, dar despre esta altă dată. Deci, la intrarea în sat, sunteți rugați frumos să lasați mașina în parcare, satul trebuie vizitat pe jos, pentru că este fenomenal. Parcarea este gratuită.
Vă recomandăm să mergeți pe jos până la casa Prințului Charles, așezată la margine de Viscri. Gospodăria prințului e compusă din doua case albastre, iar pe poartă veți observa o tăbliță cu numele proprietarului.
Apropo, puteți rămâne peste noapte în casa regală și chiar să dormiți pe patul prințului, numai că prețul mușcă – o noapte costă de la 100 de euro de persoană.
La Viscri, sătenii au înțeles rapid că trebuie să pună umărul ca localitatea lor să înflorească cu turiști. Fiecare gospodărie te ademenește cu ceva – plăcinte, cârnați, pâine proaspătă, miere, brânzeturi.
Mai mult, femeile din Viscri au chiar și o asociație de artizanat! Acestea fac pâsle tradiționale care le vând turiștilor. Prețul pâslelor încep de la 120 de roni, aproape 600 de lei moldovenești. Totodată, gospodarii încearcă să vă ademenească cu tot felul de bunătățuri de casă: pâine scoasă din cuptor, brânză din burduf, cașcaval, miere și dulcețuri. Menționăm că Prințul Charles și fundația lui din România susțin foarte mult artizanatul din Viscri și gastronomia locală. Acesta când vine aici, are întâlniri cu producătorii locali.
Numaidecât vizitați și biserica fortificată. iserica a fost construită în secolul al XIII-lea în locul unei foste biserici romane, fiind înconjurată de ziduri de apărare, două turnuri, două bastioane, iar din anul 1999 face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Apropo, când am fost am prins o frumusețe de expoziție a teracotei tradiționale săsești.
Numaidecât intrați în Turnul Slanei. Din cauza că oamenii nu avea atunci frigidere, își țineau slănina în unul dintre turnuri.
Depozitarea slăninei se făcea după Crăciun, când se tăiau porcii și carnea se punea la afumat, iar pe slană se punea sare. Ca să nu-și încurce bucățile, fiecare familie din sat avea locul ei, iar pe lângă asta, mai era și o ștampilă cu propriile inițiale care se pune după fiecare tăietură. Așa se contabiliza.
Sătenii avea voie să-și ia o bucata de slănină acasă doar duminica, după slujbă când se băteau clopotele. Aceștia mai trebuia să vină cu un martor în turn, ca restul sătenilor să se asigure că nu s-a luat din merindele altei familii.
Mai pe scurt, Viscri este destinația perfectă dacă vreți să vă rupeți de la realitate și să vă plimbați pe străzile copilăriei. O să vă placă vibeul și energia al acelui loc, o să înțelegeți de ce prințul Charles a ales să-și ia o casă anume acolo. Poate o să vă inspire și pe voi să vă luați o căsuță într-un sat din Moldova.