Sări la conținut Skip to sidebar Sări la subsol

ISTORIA ˝MICULUI PARIS˝ DE LA CHIȘINĂU

12

Creme de la Creme un restaurant

reprezentativ pentru orașul nostru, povestită de proprietara și patisera Anastasia Guțu și bucătarul-chef Alexei Poleakov. Creme de la Creme s-a născut în Chișinău acum 11 ani, ca să ajungă să fie patiseria franceză cunoscută drept „Micul Paris” din inima Chișinăului.
Este primul restaurant care a adus în Chișinău conceptul dejunului la cafenea și a dat un suflu nou gastronomiei locale prin gustul autentic francez manifestat în fiecare detaliu.

creme

Anastasia Guțu ni se destăinuie în episod că proiectul Creme de la Creme este pentru ea ca cel de-al patrulea copil. Iar grija care i-o poartă este într-adevăr uimitoare.
Crearea a ceea ce este azi Creme de la Creme a fost o adevărată provocare, spune ea.
„Mereu învățam, căutam, îmi imaginam conceptul, știam chiar și numele, însă tot nu se așezau lucrurile.
Mereu găteam ceva acasă, întruna îmi veneau în minte inovații, în continuu plecam să studiez. Și toate acestea trebuiau să ducă la ceva, ca să îmi transform în realitate această idee.”

creme

Bloggera Olea Bux, prietena Anastasiei, ne-a povestit cum a crescut proiectul de la bun început și cât de dificil este să menții o cafenea fără a face compromisuri în calitate. Tot de la ea aflăm că Anastasia a investit enorm în a-și desăvârși permanent cunoștințele în patiserie, participând la cele mai bune traininguri din lume.

Astfel, de 11 ani Creme de la Creme oferă chișinăuienilor și oaspeților deserturi după cele mai bune rețete franceze, pregătite conform celor mai înalte standarde tehnologice.

creme

Tot în acest episod îl cunoaștem și pe Alexei Poleakov, cel care este bucătarul-chef Creme de la Creme de trei ani.
Alexei a reușit să formeze un tandem minunat cu Anastasia și echipa din bucătărie. Este un bucătar dedicat, perseverent și cu abordare profesionistă și riguroasă. Iar stagierea în Franța i-a oferit ocazia să învețe de la mentori cu experiență în restaurante distinse cu stele Michelin.

„Probabil că toate bucatele gătite de mine, de la toate restaurantele la care am activat, pot fi considerate rețete de autor. Mă străduiesc să găsesc timp să creez un mozaic din anumite sosuri și bucate, să caut idei.” – spune Alexei.

În rețeta pregătită pentru Artizanii Gustului, ”Vițel cu legume în chips de grâu și sos de hrean”, Alexei Poleakov a decis să îi dea cărnii de vită o nuanță locală, moldovenească, adăugând un sos inspirat din mujdei pe bază de usturoi, oțet, un pic de sare, mărar, agar agar.
„Astfel, o rețetă aparent europeană, capătă o tentă locală.” – spune bucătarul.

creme

Patisera Anastasia Guțu a creat o prăjitură vegană, cu ciocolată și prune uscate.
„Deseori clienții întrebau dacă avem produse fără făină, fără zahăr, fără ouă, fără… fără…
Acest mousse l-am făcut din lapte de cocos și ciocolată neagră, fără lactoză. În aluatul pentru tarte din cacao, am pus un pic de cafea și pudră de migdale, deci fără gluten.

creme

Siropul e pe bază de condimente: scorțișoară, cardamom, cuișoare, nucșoară și chiar piper alb.
Această combinație oferă un gust uimitor.
În interior e un pandișpan fără ouă, pe bază de ulei de măsline și folosim prune afumate moldovenești.
Toate aceste ingrediente reprezintă o combinație foarte armonioasă.”
E ceva autentic, moldovenesc, dar în același timp e oarecum un fusion neobișnuit.” – spune autoarea rețetei.

Aflați mai multe despre cele două rețete ce reinterpretează bucătăria tradițională în episod. Vizionare plăcută!

Lasă un comentariu

0.0/5