SECETA L-A INSPIRAT SĂ FACĂ AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ

Continuăm să descoperim oamenii

care își iubesc țara cu adevărat. Pentru că dragostea de țară începe de la pământ, iar Klumea îi descoperă pe cei care au grijă de pământul nostru.

Alexei Micu este economist de profesie, însă el este exemplul că uneori viața are căile ei neștiute. A moștenit dragostea de pământ de la tatăl lui, care face agricultură de 62 de ani. În schimb, tata a învățat de la Alexei să facă agricultură ecologică.

„Am decis să fiu agricultor după ce, câteva săptămâni, am fost nevoit să am grijă de câmpurile tatălui meu. Tata, care gestiona o afacere agricolă și era cel care participa la toate lucrările, se îmbolnăvise, și m-a rugat să-l ajut. Zi de zi, fiind în livadă sau în câmp, am înțeles că mă regăsesc în tot ceea ce văd și că-mi doresc să fiu parte a acestor schimbări.

micu

Astăzi, pe 280 de hectare din satul Olișcani, Șoldănești, se întind mândre la soare plantații de cereale, livezi de prun și nuci. Alexei ne-a mai spus că agricultura ecologică necesită un management și o disciplină bună. Iar ea poate fi destul de rentabilă, dacă știi să o faci corect. Apropo, a ajuns să facă agricultură eco tot dintr-o simplă întâmplare. Anul 2012 a fost un an secetos. Alexei a plantat atunci floarea-soarelui și a stropit-o cu erbicide. Din cauza că a calculat greșit cantitatea, mai multe hectare au rămas netratate cu chimicate. A fost uimit când a văzut că în acel an secetos, a strâns o recoltă de aproape două ori mai mare de pe parcela nestropită cu erbicide. Anume acest lucru l-a făcut să se gândească la agricultura ecologică.

˝Primele experimente ce țin de agricultura ecologică le-am întreprins în anul 2012, iar rezultatele acestora bucurau mult și mă făceau să caut răspunsuri „cât mai naturale” pentru problemele din câmpuri și livezi. Mai întâi, am început a exclude din lucru fungicidele, apoi erbicidele și insecticidele, până când am ajuns la o producere eco adevărată. ˝

micu

Când l-am întrebat cum reușește să scape de dăunători fără chimie, acesta ne-a spus că natura îl ajută în proporție de 50%. Prima a fost convertită în sistemul ecologic livada de nuci, urmată de câmpurile agricole și livada de prun. Acum toate suprafețele sunt în circuit ecologic, în mare parte destinate culturilor de câmp: grâu, grâu spelta, mazăre, lucernă, hrișcă, porumb și altele.

Alexei exportă roada în Italia și Turcia, iar în 2022 își propune să ajungă și pe piața din Polonia. Una dintre piedicile cu care se confruntă agricultorul este legislația Republicii Moldova, care nu este prietenoasă cu agricultorii care își exportă roada peste hotare.

micu

În Moldova tot nu veți găsi produsele de pe plantațiile lui Alexei. Din cauza că certificarea lor aici este destul de costisitoare, iar agricultorului îi este mult mai convenabil să le certifice în Europa.

Alexei Micu a creat magazinul online ebio.md, menit să aducă produse ecologice pe mesele doritorilor, printr-un singur click. Ideea unui shop online i-a venit pe timp de pandemie. Prin intermedul site-lui, Alexei a reușit să vândă peste 50% din hrișca cultivată.

Dacă ar fi să le dea un sfat tinerilor agricultori, acesta ar fi ca să învețe să asculte pământul. Pentru că natura știe mai bine de ce are nevoie, Fotograf: Victor Garștea

Share this post