AGRIKLUMEA: NICOLAE TRONCIU, AGRICULTORUL CARE LA 60 DE ANI S-A APUCAT DE ANTREPRENORIAT

Tare mare noroc are țara asta

de oameni harnici și vrednici. Unde pun ei mâna, pune și Dumnezeu mila și-așa apar minunile pe pământ! Dacă tot ne apropiem de Zilele Vinului, vă recomandăm să mergeți în ospeție la Vinăria Tronciu. Badea Nicolea și soția lui Valentina, sunt mereu bucuroși de oaspeți și o să vă întâmpine cu cele mai alese licori din beciul lor.

Nicolae Tronciu se trage dintr-o familie de viticultori și vificatori din Hâncești. Bunicul lui a fost printre primii specialiști care a adus de peste hotare soiuri noi de struguri și a început să le înmulțească.

La rândul lui, Nicolae Tronciu a crescut și el struguri toată viața, însă nu prea a făcut vinuri, vindea roada altor vinării. Abia la 60 de ani a înțeles că vinul pe care-l face e prea bun ca să-l țină doar pentru el și ar fi păcat să nu-l guste și alții. Așa a apărut Vinăria Tronciu - o cramă cu vinuri de autor în cantitate limitată.

În 2021, vinăria a început și procesul de recunoaștere a producției sale ca fiind ecologică. E greu să faci un vin gustos, dar ca acesta să fie și sănătos - e o muncă colosală!

˝ Unul dintre principalele scopuri ale gospodăriei este creșterea și producerea de produse ecologice, prin procese create să respecte natura şi sistemele acesteia. Dacă a venit cineva la noi o dată cu siguranță va reveni și a doua oară, dar deja cu prietenii sau familia. Și dacă au gustat vinurile noastre, precis vor încerca să afle secretul producerii, dar secretul este simplu, îmi place din tot sufletul să producem vinuri bune și o facem cu cea mai mare plăcere.˝

Vinăria Tronciu produce vinuri albe și roze, aromate, ușoare, dar și cele roșii - maturate, bogate în caracter și savoare: Fetească regală, Savignion, Cabernet, Rose Cabernet și Pastoral. Mai mult, agricultorul a deschis la vinăria lui și o pensiune unde turiștii pot gusta plăcintele delicioase făcute de gospodina casei și pot rămâne pe noapte.

Însă visul cel mare a lui badea Nicolae este ca feciorii lui să se întoarcă acasă de peste hotare. Pentru asta, gospodarul și-a făcut un plan: trebuie să creeze locuri de muncă la vinăria lui, cu salarii decente și condiții europene. Atunci, nu doar copiii lui se vor întoarce acasă, dar toți copiii care au plecat în străinătate pentru un trai mai bun.

Și suntem siguri că o să-i reușească! Pentru că badea Nicolae nu e doar harnic dar și curajos! Nu toți s-ar încumeta la 60 de ani să pornească o afacere și să pună umărul la prosperitatea țării lui. El însă, ne-a demonstrat că niciodată nu-i târziu să lupți pentru visurile tale!

Vinurile de la Vinăria Tronciu pot fi cumpărate la piața EcoLocal, la târguri, expoziții și direct de la producător!

Share this post