Caprele de la Crihana Veche
sunt cele mai deosebite personaje din tradițiile sărbătorilor de iarnă. În primul rând ele se diferențiază de celelalte capre tradiționale – sunt mai înalte, mai colorate și ritmurile de dans sunt diferite. Până și crearea lor se face după un ritual. De Arhangheli, flăcăii satului se adună și încep să creeze caprele în mare taină. Nimeni din sat nu are voie să le vadă înainte de ajunul Sfântului Vasile și asta pentru ca să nu atragă pagube și sărăcie în casă.
Capra este împodobită cu covoare tradiționale – țesute de gospodinele satului, iar coroana ei este făcută din panglici colorate.
În ajunul Sfântului Vasile, tot satul iese ca să întâmpine caprele. Fiecare capră este însoțită de un alai de flăcăi deghizați în: căprar, turc, arnăut și fata mare. Flăcăii din ceata caprei sunt îmbrăcați în fuste albe și sunt încinși în cruce – ca să fie păziți de duhurile rele care se plimbă printre ani. Tot ei poartă o sabie roșie din lemn cu care despică timpul – anul nou de cel vechi.
Caprele apar în sat doar în ajunul Sfîntului Vasile. Dansează pe toate străzile și își fac de cap. Fetele mari încearcă să smulgă câte o panglică din caprei ca să o poarte la mână tot anul – cică așa se vor mărita cu un flăcău frumos și bogat.
Panglicile care cad pe jos, sunt adunate și ele de gospodari. Acestea se pun în cuibarul găinilor – ca să se ouă mai bine.
Aproape de miezul nopții, caprele se adună în centrul satului și încep să se bată – se imită o luptă dintre anul nou și cel vechi. La final, caprele sunt distruse și incendiate – ca nimeni să nu le mai vadă până la următorul ajun de Sf. Vasile. Coarnele caprelor sunt transmise următoarei generații de flăcăi, care vor fi responsabili ca să le ˝reînvie˝la anul. Iar covorul cu care a fost împodobită capra, se dă ca zestre flăcăului care a dansat-o. Numaidecât, în ziua când acesta se va însura, trebuie să ia covorul la cununie și să-l pună sub picioare. Iar dacă viitorul cuplu vor avea probleme cu conceperea copiilor, covorul se va arde – ca o jertfă adusă caprei, ca această să le dea în schimb un prunc.
Pe cât de uimitoare, pe atât sunt și de misterioase. Localnicii respectă până în ziua de astăzi tradiția caprelor, care au devenit un personaje celebre a comunității lor.
Dacă încă nu ați văzut dansul caprelor de la Carahasanii Vechi, atunci numaidecât să vă faceți timp la anul, pe 13 ianuarie, ca să le vedeți.