Săptămâna trecută am pornit
a vă povesti despre un proiect, pe care l-am realizat anul acesta în colaborare cu Victor Garștea. Ne-am propus să vă povestim cât mai multe detalii despre oamenii care fac agricultură ecologică în Moldova. Pentru că dragostea pentru țară pornește de la dragostea pentru pământ. Igor Golban a renunțat la o carieră în IT, ca să facă agricultură ecologică. Mai mult, gospodarul și-a dorit să inoveze piața din Moldova. Întâi a făcut un studiu de 3 ani despre plantația de cătină – cum se cultivă, cum se îngrijește, ce beneficii are. Apoi a mers în vizită la agricultorii care cultivă cătină în România, Ungaria, Germania, Polonia și Italia ca să vadă cu ochii lui cum trebuie să arate o plantație modernă și ecologică de cătină.
Apoi a înțeles că în Moldova nu va găsi tehnica necesară pentru plantația de cătină, de aceea, a fost nevoit să cumpere tot utilajul de peste hotare.
Plantația de cătină albă a lui Igor Golban se întinde pe o suprafață de 4 hectare, în satul Carahasani. De vreme ce cătina este o cultură ce rodeşte peste un an, Igor Golban şi-a gândit înfiinţarea plantaţiei în aşa fel, încât într-un an să obţină recoltă de pe două hectare, iar în altul – de pe celelalte două. Toată producerea este în sistem ecologic. Nu e ușor să faci agricultură ecologică, ne-a spus Igor, puțin știu că în spatele unui astfel de sistem se ascund multe cerințe cărora trebuie să le faci față. Controale, analize regulate și tot felul de cheltuieli neprevăzute.
Igor își iubește munca și fiecare palmă de pământ de pe plantație este îngrijită cu multă dragoste. Anul acesta, a strâns 14 tone de roadă. Timp de 5 ani, de când are această plantație, Igor nu se satură să studieze și experimenteze cu cătina.
De exemplu, a descoperit că din cătină poți face peste 100 de produse benefice pentru sănătate! Igor deja produce dulceață, ceai, ulei, oțet chiar și vin din cătină, care nu este mai prejos decât cel din poamă.
Pe lângă cătină, Igor mai are 12 Ha de nuci și 8 Ha de migdale, Toate produsele de pe plantația lui Igor sunt vândute sub brandul Biantti, iar acestea pot fi găsite la târgurile eco, la Bio Cămara sau pe site-ul lor oficial.
Apropo, familia Golban a devenit cunoscută și datorită uleiurilor produse de ei. Dacă veți intra pe siteul lor, veți găsi un sortiment de 36 tipuri de ulei. În ultima, perioadă și-au extins și varietatea semințelor. Astfel semințele care nu cresc la ei precum susanul, chimenul le importează. Iar cele din in, armurariu, miez de floarea-soarelui, dovleac, cânepă – le cumpără de la producătorii locali.