Ecaterina Savițchi este prima artistă din Republica Moldova specializată în pictura cu ceară pe ouăle de struţ.
A încercat să încondeieze şi ouă de găină, de raţă şi de gâscă, însă cel mai mult îi place să lucreze cu oul de struţ. A făcut studii de încondeiere în România, după ce părinţii i-au zis că are mâini dibace şi că ar trebui să-şi cultive talentul, iar începând cu anul 2004 creaţiile ei sparg tiparele acestui meşteşug de sezon. Ea creează opere de artă pe care oamenii din diferite colţuri ale globului le păstrează ca pe nişte bijuterii.
Lucrările Ecaterinei Saviţchi le putem găsi în colecţii particulare din Italia, Israel, Grecia, România, Rusia, Ucraina, Statele Unite ale Americii. Pentru a ajunge operă de artă, oul trece prin mai multe etape. După ce a fost extras conţinutul oului, acesta se spală bine, se unge cu tips ca să nu pătrundă microbi în interior, apoi iarăşi se spală şi se degresează. Cea mai dificilă etapă este elaborarea conceptului, iar odată stabilit acesta, suprafaţa circulară se creionează cu secţiuni pe care se va aplica ceară caldă cu pigment. Primele linii se numesc linia vieţii şi a morţii, fără de care tânăra nici nu începe a lucra, ele sunt baza acestei arte, punctează Ecaterina.
Pe liniile deja conturate se trasează stratul negru cu chişiţa, o stinghie de lemn cu vârf de metal ce aşază ceara topită după un anumit tipar. Iar mai apoi se trece la colorarea suprafeţelor şi elementelor. Este important să se ţină cont de simetrie, pentru a conferi un ansamblu cât mai armonios. În cele din urmă, suprafaţa oului este acoperită cu lac.
Potrivit meşteriţei, fiecare ou de struţ încondeiat are o poveste a sa. „Oul încondeiat are o energie deosebită şi aduce pace în familie. Ţin cont de ceea ce-mi cere cumpărătorul. De exemplu, dacă cineva îşi doreşte un copil, caut în cărţi simbolurile specifice, aplic culorile necesare, iar în momentele în care creez meditez, mă gândesc la aceşti oameni şi atunci acel ou devine un fel de amuletă care funcţionează”, ne spune Ecaterina.