Acum câteva săptămâni
am intervievat-o pe artista Elena Tomilova despre pictură și simbolism. Astăzi personajele și semnele ei intuitive capătă semnificații și mai puternice.
Cea mai recentă pictură a artistei se numește „Păsările Păcii”.
Dacă vreți să vă duceți cu gândul într-o zonă a artei și frumosului, atunci vă invităm să citiți acest interviu.
● Pentru început te rog să ne spui ceva despre tine. Cine ești și ce faci?
– Mă numesc Elena Tomilova, sunt pictor, deci pictez. În afara de asta, sunt mamă și sunt artistă a circului, deși acum lucrez mai mult în calitate de antrenor.
● Cum ai ajuns să faci artă?
– Am pictat toată viața, iar când a venit timpul să-mi aleg profesia, am hotărât să merg la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Eram în clasa a unsprezecea și un an înainte am făcut și școala de arte pentru copii.
Am avut parte de profesori foarte buni la toate etapele. Mai ales la Masterat, când am nimerit în clasa lui Veaceslav Fisticanu și cred că asta mi-a schimbat viața artistică.
● Îți definești stilul ca fiind unul simbolist și suprarealist. Când și cum ți-ai dat seama că s-a întâmplat acest lucru? Ori a fost o alegere asumată?
– Din copilărie îmi plăcea să pictez “ceva straniu.” La facultate mai mult mi-am dezvoltat baza academică și stilul realist. De aceea, câțiva ani am fost în căutare și nu prea înțelegeam încotro vreau să merg. Am pictat și așa, și așa, mai ales din cauză că eram sigură că, de exemplu, lucrările realistice, naturile statice sau peisajele se vând mai bine, și încercam să găsesc un echilibru între stiluri – ceva pentru mine – în stil simbolic, ceva mai “comercial,” ceva la comandă, etc. Până în clipa când mi-am dat seama că ceea ce este făcut din suflet, chiar și se vinde mai bine, că lumea apreciază picturi “cu sens,” cu suflet, că nu e un conflict între arta adevărată și arta comercială. Acum sunt o mulțime de stiluri și trenduri, și e important să te dezvolți în direcția care ai ales-o.
A fost un moment când am luat o consultație la o pictoriță renumită din Rusia, și ea mi-a spus ca stilul meu e simbolismul și nu trebuie să pierd timpul pictând peisaje sau floricele.
De fapt, și acum le pictez, dar cu altă atitudine și alte accente în creație. Sigur că a influențat și masteratul — am avut o pauză de 8 ani după Academie — chiar în 2017-2018 am și început să creez conștient în stil simbolist.
Și de fapt, acum au trecut trei ani și cred că iarăși sunt în trecere spre un alt stil, care poate fi determinat ca figurativ-expresionist, dar o să vedem.
● Ce influențe au determinat parcursul tău artistic?
– Cred că familia m-a influențat mult, mama mea avea multe reviste despre artă, am fost și la marile muzee — Tretyakov Gallery, Hermitage, Belvedere din Viena, unde am fost cu ea — și mereu îmi oferea suport în dorința mea de a face artă. Admir foarte mult marii pictori din trecut, impresioniștii, Klimt, Roerich, Picasso, Dali, precum și pe cei contemporani. Foarte multe mi-au dat studiile de masterat, și profesorul Veaceslav Fisticanu, dar și colegii mei: elevii lui Fisticanu în general sunt foarte tari.
Un loc aparte în viața mea este ocupat de călătorii — am fost prin munți (Caucaz, Tian Shan), am călătorit cu autostopul prin Europa și Rusia, am fost în Africa, și toate acestea își găsesc un loc în creația mea.
● Picturile tale au o încărcătură simbolistică puternică și ai menționat că îți place să creezi lucrări pline de sens. Care este semnificația din spatele lor și ce înseamnă pentru tine aceste simboluri?
– Îmi determin stilul ca un “simbolism intuitiv,” și îmi place când fiecare găsește o explicație de sine stătător, adică nu am o listă de simboluri și semne, dar de fapt ele sunt cât de cât evidente — de exemplu, pasărea poate fi un simbol al libertății, dar și al sufletului, spiritualității… Îmi place când fiecare vede ceva ce eu nu am gândit.
● Ai artiști sau curente artistice preferate?
– Trăim în timpuri frumoase cu diversitate așa de mare și acces ușor la informație, și îmi place foarte mult din ceea ce există acum în artă. Îmi place arta contemporană, combinația de materiale, expresivitatea… de fapt, cum am spus, la moment sunt inspirată anume de expresionismul figurativ, precum și abstract, și cred că aceasta va fi etapa următoare pentru mine.
● Ne poți recomanda artiști locali ce te inspiră și merită să-i cunoaștem?
– Sigur . Nadia Izosimova, Valeria Glibiciuc, Natalia Obada, Natalia Romanciuc, Ecaterina Vorona, Ruslan Strelet, Victoria Cozmolici, Victor Cuzmenco și cred că mulți alții.
● Cum este să faci artă în Republica Moldova?
– Cred că la toți e diferit. Este posibil.
Dar totuși în mare parte trebuie sa te gândești la promovare undeva peste hotare. Sau să faci și altceva: design, pictură în interior, portrete, ilustrații, etc. Dar interesul crește, și trendurile se schimbă, ceea ce inspiră foarte mult.