Daniela Burlaca, cu siguranță,
pentru moment este cea mai optimistă actriță din Moldova. Și asta pentru că îi reueșește să rămână în breasla artei și să nu se plângă de foame. Dimpotrivă, Daniela este fondatoarea Teatrului Geneza Art, care ori de câte ori ține spectacole, are sala plină de oameni. Ce o face atât de specială, ne-am întrebat noi și am făcut cu ea un scurt interviu, mai ales că Geneza Art tocmai a avut premiera unui nou spectacol.
– Daniela, tu ai fost primul manager de teatru care a bătut alarma atunci când teatrele erau închise în pandemie. Postarea ta a devenit virală, practic datorită ei au prins la curaj și ceilalți directori de teatru. Cum a rezistat Geneza Art pe timp de pandemie? Cum ai reușit să-ți ții echipa alături?
Cred că succesul și forța unei echipe, stă în fruntea clasamentului nu în momentele în care înotăm ca peștele în apă, dar atunci când ne zbatem ca peștele pe uscat. Important e să te menții. Consider că oamenii care si-au asumat angajamentul și riscul de a coordona o echipă funcțională în timp, trebuie să fie în fruntea baricadei și în momentele când îți poți pierde soldații. Lucrul cel mai important este în aceste momente să-I ocrotești de război și să-I motivezi prin încredere , doar așa poți obține reciprocitate. Oamenilor trebuie să le dăruiești dragoste, speranță. Oamenii trebuie să simtă cât de necesari sunt și cât de mult valorează. Aceste idei încercăm să le cultivăm în interiorul teatrului Geneza Art, unde fiecare actor să devină personalitate, nu doar în echipă dar în fața publicului. Puterea unui artist o definește și o stabilește doar publicul. Păcat că nu toți înțeleg și stârnesc valuri de invidie și nedreptate pe seama unor clevetiri și neadevăruri.
– Ce lecții te-a învățat pandemia?
Pandemia m-a învățat și mi-a demonstrat încă odată și cred că nu doar mie, că poți pierde totul într-o clipă că se poate surpa și un munte dacă așa o fi să fie. Omenirea e o mare forță care poate înălța cu desăvârșire și poate distruge.
– Cartea ˝Melanj|˝ s-a născut în pandemie. Dumitru Crudu a spus: ˝Daniela Burlaca a scris această carte de parcă ar fi continuat să joace și mai departe teatru și a regizat pe paginile ei un sfâșietor și tulburător spectacol al gândurilor, emoțiilor, sentimentelor și ideilor sale˝. Cum crezi, dacă nu ar fi fost pandemia, Melanj mai apărea pe lume?
Cartea ,,MELANJ”este un strat foarte adânc al sufletului meu, regret unele replici care mi s-au dat în mod scris , a unor oameni frustrați și nefericiți care nicidecum nu vor pătrunde în sufletul meu și le mulțumesc mult celor care au înțeles despre ce am vorbit lăsând verbul pe hârtie, completându-l cu imagini care alcătuiesc cel mai bine stările emoționale ce mă reprezintă în contextul vieții personale și dedicației pe scenă. Criticile niciodată nu m-au ruinat și nici laudele în exces nu sunt un criteriu catalizator care stabilesc ce e bine și ce e mai puțin bine, ce e corect și ce trebuie să schimbăm.Artiștii în mod special trebuie să se alinieze cu simțurile, să se ghideze după factorii care îi direcționează reieșind din spirit și emoții.
– Dragă Daniela, recent, la Teatru Geneza Art a avut loc premiera spectacolului ˝3 + Cristina pe frecvența iubirii˝. Despre ce sau cine este el?
Despre spectacolul ,,3+Cristina pe frecvența iubirii’’, pot spune astazi ca imediat după premieră după prima reprezentație a noului produs a devenit unul din favoritele publicului – mă refer la gama diversă a spectacolelor Teatrului Geneza Art ! Se pare a ieșit mult peste așteptările noastre, o comedie de zile mari, o sărbătoare pentru cei care vin la teatru cu scopul de a se relaxa și de a-și umple golurile provocate de rutina zilei cu emoții pozitive ! Spectacolul este inspirat dintr-un scenariu de film, adaptat și adus la condițiile unei piese de teatru. La fundamentul acestui scenariu, de fapt, stă o drama a fiecărui dintre noi, care a ratat momentul o dată în viață, a întârziat, a lăsat pentru altă dată, a făcut alegeri greșite, nu a avut curaj, dar cel mai important nu s-a lăsat în voia sentimentelor firești, în voia destinului, a mers împotriva șanselor.
Tumultul de emoții și situații crează o avalanșă de imagini recognoscibile. ,,3 + Cristina’’, este reflexia noastră in fața unei oglinzi a vieții , a timpului, o imagine atemporală.
Cei patru actori – Iurie Gologan, Nicu Țurcanu, Viorel Cozma și Cristina Trînbaci setează un nivel actoricesc de înaltă calitate și concomitent foarte accesibil în sensuri, text și subtext, ofertant în fața publicului. Sunt patru colegi care se întâlnesc după 20 de ani de la absolvirea facultății, iar surprizele în care sunt constrânși devin teme de dezbatere cu abordări mereu actuale și foarte cunoscute, pe înțelesul tuturor.
Decorul spectacolul este construit foarte simplu, însă foarte sugestiv, cu o amplasare și divizare a spațiului în așa fel încât filmul și imaginea să conducă spectatorii direct în atmosferă și anturajul să devină un tot întreg cu sala.
Este spectacolul în care am renunțat la muzică aproape definitiv, de asemena și la efecte tehnice speciale, miza este jocul actorilor, subiectul, relație de comunicare a personajelor și energia publicului.
Cred că va deveni un spectacol foarte solicitat în lista repertorială a Teatrului Geneza Art și consider acesta este scopul nostru atunci când evaluăm un produs artistic – impactul lui asupra publicului. Tot ce facem este pentru oameni și pentru a le transmite emoții și revelații, poate astfel lucrurile mai puțin frumoase se vor diminua din palmaresul acțiunilor oamenilor secolului XXI și valorile vor urca la locul care le este predestinat.
– Cum arată sufletul unui artist?
Sufletul unui artist stă pe chipul lui. Sufletul unui artist se aude prin vocea lui. Sufletul unui artist este o oază nedescoperită , intr-un tumult de căutări, zbucium și sacrificii.