Sări la conținut Skip to sidebar Sări la subsol

CALENDARUL TRADIȚIILOR: FEBRUARIE

Minimal Calendar in White Green Brown Floral Watercolor

În tradiţia noastră populară, luna februarie se numeşte Făurar sau Faur.

Denumirea este legată de meşterii fauri, lucrători ai fierului, care pregătesc uneltele de muncă, ascut sau confecţionează fiarele sau cuţitele de plug pentru începerea muncii câmpului. Pentru că are numai 28 de zile, sau 29 în anii bisecţi, Făurar este considerat fratele cel mic al lunilor anului.

Pe 1 februarie (14 februarie) se sărbătoreşte Trif cel Nebun (Trifonul), patronul omizilor, al tuturor insectelor periculoase pentru recolte (lăcuste în special). Potrivit credinţei populare, această zi se marca pentru a opri înmulţirea omizilor, principalii duşmani ai livezilor. Livezile şi grădinile se stropesc cu agheasmă, femeile dau de pomană câte o strachină de mălai, cu speranţa că vor salva, astfel, culturile.

2 februaire/15 februarie Stretenia și Ziua Ursului   se spune că ursul iese din bârlog şi îşi priveşte umbra. Conform tradiţiei, el îşi priveşte umbra în zăpadă. Dacă este frig sau ceaţă şi nu-şi vede umbra, îşi dărâmă bârlogul, trage un joc, merge la râu şi bea o gură de apă şi îşi vede de treburi prin pădure. Dacă timpul este frumos, cu soare şi îşi vede umbra pe zăpadă, intră din nou în bârlog, pentru că iarna va mai dura 40 de zile. Oamenii din popor asociază comportamentul ursului cu timpul capricios de la sfârşitul iernii, aşa cum şi Baba Dochia este răspunzătoare de zilele schimbătoare de la începutul primăverii. De asemenea, se crede că, în această zi, timpul este favorabil pentru observaţii meteorologice şi astronomice. Agricultorii ştiu cum va fi vremea după comportamentul ursului şi pot face prognoza timpului optim al culturilor de peste an.

La Întâmpinarea Domnului se obişnuia să se aşeze în calea ursului bucăţi de carne sau vase cu miere de albine. Trebuie să amintim că, în trecut, ursul era venerat pentru curajul și puterea sa, care se credea că putea fi transferată asupra oamenilor și mai ales a copiilor prin anumite practici magice. Astfel puterea ursului era transferată asupra acestora dacă aceştia se ungeau, în această zi, cu grăsime de urs.

De asemenea, bolnavii de „sperietoare” erau trataţi în această zi prin afumare cu păr smuls dintr-o blană de urs.

Potrivit interpretării populare, timpul reflectă capriciile copilului Faur: când râde şi zâmbeşte, e frumos, când plânge, bate viscolul, când e supărat, dă ger de crapă pietrele. Conform datinei, în februarie se încheie şezătorile şi, împreună cu acestea, distracţiile tinerilor din serile şi nopţile lungi de iarnă. Luna februarie este marcată de încă o sărbătoare populară –  Dragobetele     (24 februarie)

Anul acesta, în februarie începe și Postul Paștelui! Mai exact, pe 20 februarie începe săptămâna  ALBĂ – zilele în care creștinii mănâncă doar lactate și ouă. Din păcate, mulți o confundă cu Maslenița – o tradiție rusească.  Pe 27 februarie deja începe săptămâna NEAGRĂ, iar o dată cu ea și Postul Mare. Este cel mai lung post din an și cel mai sever. În prima săptămână nu se mănâncă ulei și vin, alți creștini nu mănâncă nimic. Abia în a 5-a zi, sâmbăta biserica face dezlegare la ulei și vin. 

Fotograf: Sorin Onisor

Lasă un comentariu

0.0/5