MEȘTEȘUGARII: DESCOPERĂ ISTORIA LUI VICTOR PELIN

Dragi prieteni, vă anunțăm că în această săptămână lansăm un nou proiect KLumea. MEȘTEȘUGARII este o producție video, prin prin care ne-am propus să celebrăm oamenii care ne salvează tradițiile meșteșugărești în Moldova și să le spunem povestea în engleză, ca să poată, datorită internetului, să ajungă la un public cât mai larg.

Echipa noastră a muncit la acest proiect în pandemie. În total sunt 11 episoade, despre 11 artizani și 11 meșteșuguri diferite. Vrem să credem că fiind în engleză, prin acest produs Meșteșugarii noștri vor povesti străinilor despre Moldova.

De un lucru suntem siguri, după ce veți urmări Meșteșugarii, vă veți uita altfel la târgurile de artizani, veți înțelege câtă muncă se ascunde în spatele fiecărui produs. În contrast cu epoca tehnologiilor rapide și a roboților, acești oameni devin mai prețioși și trebuie slăviți.

Săptămâna aceasta vă povestim istoria lemnarului Victor Pelin, care se trage dintr-o dinastie de lemnari. Deși în tinerețe a hotărât să meargă pe alt drum decât cel al tatălui și a bunelului, viața i-a arătat pe parcurs cât de puternice îi sunt rădăcinile.

Până-n în anii 90 Victor muncea ca inginer de telecomunicații, însă într-o zi a simțit chemarea neamului lui și s-a reîntors la pasiunea din copilărie Dacă la început, lemnul era doar o pasiune, cu timpul acesta s-a transformat într-o sursă de venit. A învățat să prelucreze lemnul de la tatăl lui, însă Victor merge anual la expoziții și ateliere peste hotare ca să învețe tehnici noi în lemnărit.

De 30 de ani, meșterul sculptează măști tradiționale, trofee, suporturi pentru sticle, fluiere, iar uneori face și piese de mobilier. Victor Pelin își dorește ca tradiția să se transmită din generație în generație. A învățat-o deja pe fiica sa să cioplească în lemn și speră că pe urme îi vor păși și alți urmași.

Meșteșugarii este o producție K Lumea, susținută 100% de Patronilor K Lumea! Dacă vă place ceea ce facem, atunci deveniți patronul nostru ca să pute, crea mai departe. Click aici: www.patreon.com/klumea Iar dacă sunteți deja patronul nostru, distribuiți mai departe spunând că ați pus umărul ca Meșteșugarii să existe.

Share this post