HILLIDAVA YOGA FARM - UNDE SE ÎNTÂLNESC YOGA ȘI AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ

Grădina Oxanei este dovada că totul

în această lume este într-un echilibru perfect. Iar atunci când omul are grijă de pământul care îl hrănelte, atunci parcă și Dumnezeu se îl iubește mai mult. Povestea Grădinii Hillidava Yoga Farm a început exact din momentul când Oxana și soțul ei au ales să plece din oraș și să se mute la țară, în casa bunicilor din satul Hiliuți. Au făcut această schimbare ca să le ofere familiei lor dreptul la o viață sănătoasă.

Fiind vegetarieni, Oxana și soțul nu s-au apucat să facă agricultură pentru binele familiei.

˝Nu facem agricultură pentru bani și nu cred că pot spune că lucrăm pentru profit. Muncim în grădină pentru noi, iar dacă avem un surplus de legume sau verdeață atunci le aducem la Ecolocal și ne împărțim cu alții. Banii câștigați îi reinvestim înapoi în pământ.˝

Totul a pornit de la semințe. Oxana și-a dat seama că majoritatea semințelor de pe piață nu sunt sănătoase, adică sunt hibride, tratate cu chimicale și modificate genetic. De aceea, agricultoarea s-a apucat să le culeagă chiar ea. Fiecare cultură din grădina de la Hiliuți, este mândria lor, pentru că a fost crescută de la sămânță.

˝ Suntem mîndri că am reușit să creștem în grădină varză kale, țelină de tulpină, țelină de rădăcină. Pe pământul nostru crește chiar și lufa!˝, ne spune cu bucurie Oxana.

Famila face și „agricultură permanentă”. Permacultura este un sistem de cultură în care se imită ecosistemele naturale. Astfel încât să nu epuizeze sau să polueze mediul înconjurător și să fie viabil în timp cu intervenția minimă a omului.
Permacultura folosește principii 100% naturale și are la bază grija față de pământ, față de oameni și limitarea consumării resurselor.

Totul trebuie să fie în echilibru, chiar și dăunătorii. De aceea, agricultoarea ne-a spus că în grădina lor nu folosește nimic pentru a scăpa de dăunători.
˝Pentru că culturile noastre sunt atât de diversificate, dăunătorii nu reușesc să le distrugă. Noi doar avem grijă ca totul să fie în echilibru, în rest, mama natură are grijă. Aricii de exemplu consumă lavrele și melcii, ei fac parte dintr-un ecosistem. Nu stropim cu nimic, din cauză că acest lucru poate nimici insectele folositoare. ˝

Mai mult, agricultorii au o regulă sfântă de care se țin: pe pământul pe care se plantează - nu se calcă. Mai mult, în grădina lor nu există nici un petic de pământ gol - ori e sădit cu ceva, ori e acoperit cu materie organică.

Cea mai mare provocare prin care trec agricultorii este lipsa apei. Din cauza că ploile sunt puține, recolta are de suferit.

Dacă vă întrebați cum reușește această familie să trăiască într-un astfel de echilibru cu lumea din jur, atunci vă spunem noi - fac yoga în aer liber. Daniel, soțul Oxanei este yogin și predă yoga de 20 de ani.

Astfel, ei au învățat să trăiască în plină armonie atât cu natura cât și cu corpul lor.

Când am întrebat-o pe Oxana ce lecție le-ar da celor care încă nu fac agricultură ecologică aceasta ne-a răspuns: ˝Aș vrea să se gândească la generațiile viitoare și la lumea din jur. Pentru că atunci când a grijă de pământul tău, ai grijă de planeta întreagă.

Puteți urmări aici activitatea fermei și venirile lor la EcoLocal.

Share this post