PRODUCĂTORUL CARE CULTIVĂ PESTE 60 DE SOIURI DE STRUGURI 

Continuăm să vă facem cunoștință cu oamenii datorită cărora

  pământul nostru este roditor și darnic. Dacă ajungeți în serele lui Victor Bîrnaz din satul Chetrosu, raionul Drochia atunci pregătiți-vă să vedeți o adevărată împărăție a strugurilor! Mai exact, peste 60 de soiuri de poamă cu ciorchinii  doldora de roadă, de ai impresia că bobițele abia de se țin grămăjoară, de grele ce sunt. 

Victor ne-a spus că s-a îndrăgostit de agricultură din prima secundă când a început să o studieze. A muncit ca agronom în protecția plantelor mult timp, acolo a început să urască pesticidele și efectul lor asupra pământului. 

˝Mirosul de pesticide mi-a rămas în suflet pentru toată viața și mi-am promis să nu-l mai folosesc niciodată. Am transformat agricultura ecologică într-un mod de viață, am făcut acest lucru pentru ca nepoții mei și toți copiii din această țară să poată mânca produse sănătoase care să nu le provoace alergii sau intoxicații. Acum sunt liniștit când îi văd pe cei mici că mănâncă struguri și căpșuni ecologice de pe plantația mea.˝

Agricultorul își cultivă strugurii în seră, acesta spune că aici riscurile sunt mai ușor de controlat față de câmpurile deschise. 
Totodată, creșterea  viţei-de-vie în seră oferă unele avantaje legate de controlul temperaturii şi al umidităţii aerului, de obţinerea unor recolte mai timpurii, dar şi a unor preţuri mai bune de comercializare.  Mai mult, acest tip de producere ține dăunătorii la distanță și creează condiţiile necesare pentru obţinerea strugurilor ecologici. Anul acesta, chiar şi în condiţiile unor temperaturi destul de scăzute, fermierul a reuşit să obţină o polenizare bună a ciorchinilor. 

„Riscurile sunt mai uşor de controlat. În câmp deschis, dacă e vânt sau plouă, există risc inclusiv pentru polenizare. Noi în seră avem însă un sistem de ventilare şi putem face în aşa fel încât să circule curenţii de aer şi să regleze temperatura şi umiditatea”.

Chiar dacă sera este un mediu prietenos al strugurilor, munca în ea este colosală. pentru ca roada să nu fie compromisă, toate lucrările trebuiesc făcute la timp și fără întârziere. Strugurilor le place disciplina și punctualitatea.  Toate lucrările în vița de vie se fac manual, iar unele operațiuni sunt realizate doar de Victor.

În serele agricultorului cresc peste   60 de soiuri extratimpurii, timpurii şi medii. Soiurile de bază sunt Arcadia, Codreanca, Chişmiş şi Prezentabil, iar pe acesta din urmă l-a realtoit cu alte varietăţi. 

Strugurii din grădina lui Victor Bîrnaz pot fi cumpărați la târgul Eco Local, pe pagina lui de facebook, în marketurile din Drochia și reţeaua Family Market.

Share this post