Sări la conținut Skip to sidebar Sări la subsol

MEȘTEȘUGARII: MEȘTERIȚELE DE LA RUSTIC ART – SALVATOARELE ARTEI ȚESUTULUI DE COVOARE 

Covorul tradițional este unul

dintre cele mai frumoase piese artizanale din casele moldovenilor. Înainte, covoarele simbolizau belșugul și avuția, de aceea ele erau dăruite la nunți și înmormântări. Pentru că erau scumpe și greu de găsit,  gospodarii le țineau pe perete, însă la începutul secolului 20, aceștia au început să le pună pe jos, în antreul casei.

Știați că pentru a țese un covor, meșteșugarii au nevoie de aproape 10 kg de lână de oaie și 5 luni de muncă la război? Firele de lână sunt colorate doar cu vopsea naturală obținută din cojile de nucă și ceapă, urzică, sfeclă roșie și stejar.

Complexul de Meșteșuguri “Arta Rustica” este amplasat în satul Clișova Noua, raionul Orhei. Pentru femeile de aici, țesutul covoarelor nu este doar o pasiune, dar și o sursă de venit. Deja de 25 de ani, acest sat a devenit o mică capitală a covorului tradițional. Anume acest meșteșug nu doar alină dorul femeilor, dar și le ajută să supraviețuiască.  

Covoarele se bucură de o mare popularitate printre turiști, mai nou, tot mai mulți designeri le folosesc pentru proiectele moderne de interior.
Prețul unui covor tradițional variază între 500 și 1200 euro

Lasă un comentariu