Iurie Cipileaga este un sculptor din satul Mingir,
Lapușna, dânsul provine dintr-o familie de oameni care aveau tangență directă cu arta, tatăl lui – profesor de muzică, iar mama – profesoară de artă plastică și desen liniar.
Iurie spune că, dragostea de artă, vine din familie, acolo unde a fost învățat să privească lucrurile prin prisma frumosului. Și deși, a făcut facultatea de agronomie – ba chiar a și lucrat ca agronom inginer – viața a avut alte planuri pentru el.
„Anii 1990-2000 erau foarte complicați, în special din cauza destabilizarii sociale și economice. Iar mulți specialiști au fost nevoiți să părăsească joburile și țara pentru a-și menține existența și familia… printre ei am fost și eu.”
Așadar, în 1997, sculptorul Iurie Cipileaga, pe atunci fost inginer, a plecat în Grecia la muncă.
„Am învins greutăți mari. Nu cunoșteam limba, cultura, nu aveam cunoscuți acolo și nimeni nu mă aștepta. Dar prin muncă și smerenie am învins. La fel, m-a ajutat și arta. Deseori vizitam Acropola din Atena, mai bine-zis, într-un an am vizitat-o de șase ori și așa, pe trepte, am analizat profund fiecare sculptură de acolo.”
Iurii mai spune, că toată arta antică din jur se frământa în sufletul lui, iar acum șapte ani, s-a lăsat în voia artei și a decis să se dedice în totalitate sculpturii de lemn.
„Ideea s-a copt mult timp în interior și iată că acum șapte ani a izbucnit. Iar tot ce cred acum e că – «Nimic nu-i întâmplător!»”.
Acum, Iurie Cipileaga, creează sculpturi absolut magice și parcă rupte din poveste, chiar pe malul mării. Fiindcă s-a stabilit cu familia în Atena – acolo unde își dedică viața marii lui pasiuni – sculptura.
Orice sculptură este o inspirație, spune Iurii.
„Eu cred că divinitatea geniului se plantează de la primul punct al vieții. Dar, darul aceasta nu este al tău și atunci aceasta inspirație, aceasta sămânța se dezvoltă și se frământă până în momentul în care devine «realitate»”.
Sculptorul ne-a mai povestit că, lucrul și sculptura în general, este o meditație pentru el.
„Sculptura redă tot ceea ce simt și văd eu. Însă să știți că nu orice lemn te lasă să faci tot ceea ce-ți imaginezi, ba chiar sunt cazuri când aceeași bucată de lemn, din căldura pe care o are la moment poate să devină rece ca piatra.”
Iurie spune că atunci când vede o buturugă care îi cade tronc la inimă, o privește îndelung și se lasă în voia creativității, așa dintr-o bucată de lemn se naște o „bucată de artă”.
„Cel mai mult lucrez cu lemnul de măslin, fiindcă are o structură extraordinară și ceea ce mă impresionează, este că partea care a fost expusă spre soare e cea mai structurată și atât de diferită.Apoi îmi place cedrul de munte, pinul de mare, platan de râu și mastică dar e greu de găsit și costă mult.”
Sculptorul mai spune că lemnul îl găsește deoseori pe malul mării și după spusele lui e cel mai prețuit de dânsul.
„După ce l-a frământat marea cu sărurile ei și l-a încălzit soarele – lemn mai bun pentru sculptură nici nu există”.
Potrivit sculptorului, lucrările lui au ajuns în majoritatea țărilor din Europa, în Japonia, China și America de Nord. De asemenea, dânsul a participat și la expoziții și târguri din Grecia, inclusiv la invitația ambasadorului Moldovei.
Lucrările lui Iurie Cipileaga pot fi pot fi văzute pe Instagram: @woodline_art și pe site-ul Etsy Woodlineartshop, precum și pe Facebook (aici: bit.ly/3j4F78Z)