În atelierul din sectorul Râșcani
al Capitalei, printre sertare, cutii și saci cu schițe și măști s-au rătăcit peste 300 de fotografii cu „bagatelele” pictorului și sculptorului Glebus Sainciuc. O astfel de comoară uitată și redescoperită, cu desene semnate de Glebus Sainciuc, se adună chiar acum între paginile unei cărți.
„Bagatele” – nimicuri/lucruri neînsemnate, cum ne-ar explica DEX-ul, sunt lucrările pe care artistul le făcea cu pixul sau creionul în momentele „goale” ale vieții, în pauze, între întâlniri. Era momentul lui de meditație și de reflectare a realităților care uneori îl amuzau, alteori îl nedumereau.
Acest vis i-a inspirat pe cei de la agenția creativă Imago. Acum un an au început să despice ideea. A rămas încă puțin și cartea intitulată „Bagatele” va fi scoasă de sub tipar. Aceasta adună 70 de desene reflective, ușor ironice și expresive, care reflectă anii 60-80, schițate atât de bine de Glebus Sainciuc.
„Temele sunt diverse, de la natură până la filosofie, chestii cotidiene, situații ironice. Ironia trece ca un fir roșu prin toate aceste bagatele. Totuși, ironia lui Glebus este caldă. El nu vrea să rănească pe nimeni. Lucrările lui nu sunt ca un banc care să te facă deodată să râzi. Trebuie să le privești și să-ți rezervi puțin timp ca să intri în esență”, ne face poftă Olga Radu, directoarea agenției de creație.
Sursa articol: www.moldova.org