RITUALUL COZONACULUI CU PETALE DE TRANDAFIR

Descoperim istoria patiserei Maria Macari.

Mulți dintre noi o cunoaștem datorită muncii enorme pe care o face zi de zi pentru afacerea sa de familie - „Bunătăți de la Marika”. Maria Macari, sau Nelly - cum îi spune toată lumea, nu este doar patiseră și antreprenoare, ci e și un spirit creativ. Din drag pentru oameni și creație, Nelly este mereu receptivă la provocări.
“Știi sigur că, dacă îți trebuie să faci un festival, să-ți vină un invitat bun în emisiune, o găsești pe Nelly și ea va fi acolo” - remarcă Nata Albot, producătoarea Artizanii Gustului.

Maria Macari a studiat la una dintre cele mai bune școli culinare din lume - École Lenôtre din Paris, care spune ea că i-a consolidat și mai tare dorința de a cuceri și descoperi noi rețete. Tot ea a pus bazele primei patiserii franțuzești la Chișinău - Delice d'Ange. Iar acum, după mulți ani de muncă asiduă, este patiseră în fruntea propriei afaceri de familie - „Bunătăți de la Marika” - care și-a câștigat un nume bine-meritat în Chișinău, dar și în inimile celor care au gustat măcar o dată turtele cu mac, cozonacul, „furnicarul” sau Cușma lui Guguță, în care Maria își pune tot sufletul.

Clienții fideli ai patiseriei nu-și imaginează sărbătorile de Paști sau Crăciun fără cozonacul cu nuci și dulceață din petale de trandafir, care a devenit deja o tradiție. Iată de ce episodul dedicat Mariei Macari pune la loc de cinste anume această rețetă de cozonac, gătit din cele mai bune ingrediente locale, de casă. Maria se dedică cu tot sufletul acestui proces: are grijă ca la sfârșit de primăvară să nu rateze sezonul de cules trandafirii. Petalele firave de trandafir adunate de pe câmpurile Moldovei, stoarse cu mâna, ajung să fie o dulceață naturală, creată sută la sută în bucătăria Bunătăți de la Marika. Iar când coace cozonacii la sărbători, muncește de dimineață până seara târziu, cât o țin puterile.

Pentru ea este mult mai mult decât un proces tehnologic, e un ritual al dedicației și spiritualității: „E un cozonac din suflet, care vine din interior, și altfel nu pot să-l fac.”

Cea de-a doua rețetă gătită pentru Artizanii Gustului este tarta cu înghețată din fructe de pădure.
Maria ne-a povestit că inspirația pentru această rețetă vine de la desertul moelleux au chocolat, al cărui gust autentic l-a descoperit la o stagiere în Paris.
Astfel a decis să creeze combinația dintre această tartă de ciocolată și înghețata artizanală cu sirop de coacăză neagră, care ar pune în valoare pomușoarele și fructele noastre locale.

Patisera ne povestește cum e să fii nu doar nucleul bucătăriei, ci și afacerii. Istoria ei ne spune ce înseamnă să te dăruiești întru totul muncii și clienților tăi, iar în același timp să fii mulțumit de ceea ce faci.
„Aici trebuie să lucrezi cu multă dăruire, cu mult drag, cu multă libertate în creativitate, cu multă dorință de a face ceva.”

Maria Macari inspiră prin pofta ei de viață, dragostea pentru muncă și legătura autentică cu Dumnezeu. Dacă vă tresaltă și vouă inima la vederea acestor bunătăți, vă îndemnăm să vizionați episodul care i-a făcut pe oameni în ultimele zile să golească vitrina patiseriei „Bunătăți de la Marika” și să tot întrebe de cozonaci.

Share this post