MEȘTEȘUGARII: DESCOPERĂ ISTORIA LUI VASILE GONCEAR

Vasile Goncear se trage din 10 generații de ceramiști Mai mult, numele lui se traduce din limba rusă ca olar.

Meșteșugarul s-a născut la Hoginești, un sat care de-a lungul anilor a fost unul dintre cele mai renumite centre ceramice din Moldova. Tatăl lui Vasile își dorea ca fiul lui să aibă o altă meserie, de aceea la trimis să învețe de electromecanic la Moscova. Însă, după ce a absolvit facultatea, Vasile a înțeles că vrea să se facă olar și să continue dinastia de meșteșugari din care vine.

Împreună cu familia sa a emigrat în Italia unde și-a deschis un atelier de ceramică. Lucrurile îi mergeau destul de bine - avea comenzi, iar talentul lui i-a dus faima prin Europa. Însă dorul de casă l-a făcut să întoarcă  la rădăcinile sale. Astfel, după 15 ani de străinătate, Vasile s-a reîntors acasă și a adus cu el nu doar echipamente moderne, dar și tehnici noi de olărit adunate din toată lumea.

La Hoginești  a creat un atelier și un muzeu dedicat meșteșugului său. În 2015 a început un proiect după care vroia să meşterească cel mai mare vas din lume. A început chiar şi construcţia cuptorului în care acesta să fie ars, însă din lipsă de bani lucrările s-au oprit. Vasile nu și-a pierdut ambiția și a meşterit cel mai mare vas din lut din Europa, care are un volum de peste 2000 de litri.

Planurile lui Vasile Goncear nu se opresc nici aici, vrea să facă din Hogineşti unul dintre centrele turistice ale ţării, de aceea, anual organizează în satul lui un târg al olarilor, la care invită meșteri din toată țara.

Meșteșugarii este o producție K Lumea, susținută de Patronii K Lumea,  pe www.patreon.com/klumea

Share this post