S-A BĂUT LICHIOR DIN LAPTE DE CAPRĂ, ZDUBII ȘI FRAȚII ADVAHOV AU ZGUDUIT HOLERCANIUL

Duminică, 17 iulie,

la Holercani a avut loc cea de-a 8-a ediție a festivalului IA MANIA. PARADA PORTULUI POPULAR
Săteni din 9 sate ale raionului Dubăsari au defilat mândri în straiele lor naționale, specifice localității de unde se trag. Totodată, fiecare sat și-a amenajat o ”CASĂ MARE”, unde vizitatorii au putut gusta și cumpăra bucate specifice locului: saralii, sarmale în frunze de coacăză, prăjiței vopsiți cu suc de vișină, căpșunată, hulubași, roșii și dovlecei umpluți, nucată și multe alte delicii din Dubăsari. Satul din Ustia a câștigat premiul pentru cea mai frumoasă Casă Mare.

CELE MAI GUSTOASE SARMALE ȘI CEA MAI BUNĂ TĂRIE

Odată-n an, gospodinele din tot raionul Dubăsari se întrec la împletit sarmale și la copt colaci!

Anul acesta, gospodinele de la Oxentea au câștigat premiul ”Pâinea Dubăsarilor”, cu o pâine coaptă cu botcală de casă după rețeta lor unică.

Trofeul ”Sarmalele Dubăsarilor” a ajuns la gospodinele din Holercani, care au gătit sarmale cât degetul cucoanei. Erau atât de mici sărmăluțele că femeile le-au împletit o noapte întreagă! ˝

Desertul Dubăsarilor ˝ a fost Tortul Smetanic al gospodinelor de la Mărcăuți, făcut cu multă smântână de casă, exact cum îl făceau bunicile noastre.

”Plăcinta Dubăsarilor” a mers la Ustia, pentru o saralie care se topea în gură. Secretul acestei saralii este maioneza de casă, pe care gospodinele îl adaugă în aluat.

Premiul ”Tăria Dubăsarilor ” a fost luat de satul Molovata Nouă! Gospodarii ne-au surprins cu un lichior cu lapte de capră!

Tot satul Ustia a luat acasă și berbecul de la trântă! Haiducul lor a fost cel mai puternic trântaci de la festival!

CEL MAI MARE T RG DE ARTIZANAT DIN ȚARĂ

Peste 80 de artizani din Moldova și Ucraina și-au vândut produsele la IA MANIA. Catrințe, traiste, opinci, cușme de miel, accesorii brodate manual, covoare tradiționale - de toate s-au putut cumpăra la festival. 15 meșteri populari din Republica Moldova au vândut la festival ii autentice.

ATELIERE DE OLĂRIT, BRODAT ȘI FOTOGRAFIE VINTAGE

Atelierul Ramă Albastră ne-a chemat la covor, ca să le facă vizitatorilor fotografii în stilul anilor ‘50.
Olarul Ivan Prividiuc, cunoscut pentru ceramica sa tratată cu lapte, i-a învățat pe toți doritorii cum să mânuiască roata olarului, iar meșterul popular Adrian Triboi i-a învățat pe vizitatori să-și facă ulcioare și farfurii din lut! Defilarea cămășilor tradiționale create de feteld de la Măiestria a fost magică, la fel ca și defilarea de costume tradiționale găgăuze, restaurate de Lidia Todieva.

CONCURSUL“CAI VERZI PE PEREȚI
10 tineri artiști au participat anul acesta la “Cai Verzi pe Pereți” susținut de Caparol.
Aceștia au pictat timp de 24 de ore lucrări inspirate din tradiții. Locul 1 a fost câștigat de Andrei Castravăț cu A FOST ODATĂ, locul 2 a mers la Sofia-Maria Namgaladze cu RĂDĂCINI SANGVINE, iar Alexei Luca și DANSUL PE ROATA DE CĂRUȚĂ s-a clasat pe locul 3.

CONCERT LIVE CU ZDOB ȘI ZDUB, FRAȚII ADVAHOV, SURORILE OSOIANU, MURMUR DE IZVAR, GABRIEL NEBUNU ȘI ANA TARAFIM

Gabriel Nebunu a încins hora mare de la festival! Ana Tarafim ne-a cântat în limba găgăuză, alături de Murmur de Izvar am întâlnit apusul, Surorile Osoianu ne-au făcut să dansăm de-am rupt opincile, iar ZDUBII cu frații Advahov au zguduit tot Holercaniul aseară!

UN FESTIVAL MAI PRIETENOS CU MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Reamintim că la această ediție a festivalului IA MANIA, echipa Klumea a solicitat tuturor comercianților să reducă utilizarea veselei din plastic. Totodată, am avut 2 tipuri de pubele: pentru resturi de mâncare și pentru deșeuri reciclabile. Ne bucură faptul că vizitatorii au respectat aceste reguli și ne-au ajutat să facem evenimentul nostru mult mai prietenos cu mediul înconjurător.

SPAȚIU SPECIAL PENTRU MĂMICI CU BEBELUȘI

Mai multe mămici au recunoscut că au venit la IA MANIA în acest an, aflând că va fi un spațiu special pentru ele. Echipa KLumea a amenajat un cort, în care mămicile și-au putut alăpta și schimba scutecele bebelușilor.

Festivalul IA MANIA are loc datorită sprijinului Comunității de Patroni KLumea, susținerea financiară a sponsorilor: Bere Chisinau și Beta Solar
Parteneri: Apriori Wine și Covoare Ungheni
Partener strategic: USAID Moldova
Partener Media General: TVR Moldova
Parteneri Media: KISS FM, MOLDOVA.ORG, EA.MD, AGORA.MD, DIEZ.MD, LOCALS, Newsmaker

Și pentru că multă lume di diasporă vrea să prindă IA MANIA, salvați 1 iulie, 2023, data următoarei ediții.

FOTOGRAF: ANDREI SOLONARI

Share this post