COMORILE DIN BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A REPUBLICII MOLDOVA

În ultima perioadă, Biblioteca Națională a devenit un măr al discordiei

care a împărțit societatea în 2 tabere. O parte este de acord ca o parte a clădirii să fie transmisă gratuit din proprietatea statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, deoarece potrivit documentului, clădirea i-a aparținut anterior mitropoliei. Iar cealaltă parte - este împotriva acestui proiect de lege, întrucât Moldova este un stat laic, iar cartea trebuie să rămână la casa ei. 

Totodată, pe lângă faptul că Biblioteca Națională este un simbol al culturii noastre, ea este și o păstrătoare de relicve.

carte

Cea mai veche carte din Republica Moldova

Biblioteca Națională se poate mândri că deține în colecția sa cea mai veche carte de pe teritoriul țării, editată la Veneția în limba greacă, ce datează cu anul 1566. Conținutul ei se referă la opera lui Aristotel și se numește „Comentarii la opera lui Aristotel” realizate de Donati Acciaioli, un renumit comentator al secolului al XVI-lea.

carte

Cartea cea mai mică din Republica Moldova

Cea mai mică carte are doar 9 mm în lățime și 11 mm în înălțime și conține un verset din Coran în limba arabă, iar paginile sunt plisate. Aceasta a ajuns în posesia Bibliotecii în urma unei donații personale și poate fi purtată ca bijuterie, având forma unui medalion. O altă carte în miniatură reprezintă povestea „Punguța cu doi bani” editată la Chișinău în anul 1977, gravată de renumitul ilustrator Ilie Bogdescu. 

carte

Cea mai voluminoasă carte din Republica Moldova

Cea mai voluminoasă carte datează cu anul 1766, fiind realizată timp de 3 ani și provine din regiunea Lavra Kievleană. Este vorba despre o carte de cult religios ce cuprinde peste 3.000 de pagini, fiind realizată de o comunitate ortodoxă din cadrul Lavrei Kievlene, cu coperțile din lemn, acoperite cu piele de vițel.

carte

Serviciul Carte Veche și Rară a Bibliotecii Naționale din Republica Moldova (BNRM) deține o colecție de peste 30.000 de cărți păstrate în condiții speciale. Printre acestea pot fi găsite cea mai mică și cea mai mare carte: prima are doar 11 mm, iar a doua cuprinde peste 3.000 de pagini. De asemenea, aici pot fi găsite cărți cu coperțile sculptate în os, fildeș, argint sau ornamentate cu pietre semiprețioase.

Sursa: moldnova.eu Fotografii: Roman Friptuleac, Sandu Tarlev

Share this post