CALENDARUL TRADIȚIILOR: IANUARIE 2023

Anul trecut ne-a arătat cât de puternice ne sunt rădăcinele! 

De aceea, în 2023 am hotărât să valorificăm mai mult comorile lăsate de neamurile noastre, cel puțin așa ne vom asigura că ele nu vor fi uitate. De aceea, la fiecare început de lună vom avea grijă să vă dăm un calendar cu cele mai importante sărbători tradiționale pe care bunicii noștri le venerau. Sperăm că în așa mod, vom reuși să vă arătăm cât de colorate și bogate sunt tradițiile noastre! 

14 IANUARIE - Sfântul Ierarh Vasile cel Mare sau Anul Nou pe Vechi

   În ajunul Sf. Vasile se umbla cu uratul! Gospodarii lăsau porțile deschise - un semn că acea casă așteaptă ceata de hăitori. Capre, urși, fanfare, zurgălăi - ulițele satelor răsunau de la atâtea urări de bine. În ajun, erau scoși și buhaii la urat - o instalație făcută de flăcăi, care scotea sunete de parcă mugea un taur. Dacă capra și ursul alungă spiritele rele, atunci buhaiul are misiunea să fugărească moartea din gospodării. Cică în ajun de Sf. Vasile, moartea vede că Dumnezeu deschide cerurile și țuști, se furișează și ea pe pământ. Singurul lucru de care se teme este mugetul buhaiului! 

19 și 20 IANUARIE - Boboteaza și Sf. Ion Botezătorul

     La noi în țara, cea mai cunoscută tradiție de Bobotează este scăldatul în râuri. Se spune că în această zi, toate apele sunt sfințite, iar Iordanul își schimbă mersul, adică începe a curge spre izvor. Cei care se scaldă de bobotează, devin mai puternici și mai sănătoși, spune o vorbă din bătrâni. 

O altă tradiție este împușcatul în văzduh, care are loc după sfânta liturghie - vânătorii încep să împuște în aer, ca să alunge spiritele rele.

O altă tradiție este scăldatul Ionilor. După slujba religioasă, comunitatea merge la râu unde, îi udă rând pe rând pe toți cei care poartă numele de «Ion». Și pentru a uita de gerul de afară, Ionii udați sunt răsplătiți cu colaci, vin și țuică. Sărbătoarea continuă apoi pe ulițele strâmte ale satului, cu dansuri și cântece specifice locului.

Tradiția mai spune că dacă fata mare cade pe gheață în zi de Bobotează, atunci în acest an se mărită.

Share this post