VÂND LEGUME PE ABONAMENTE

Grădina familiei Gori a apărut în 2002, în plină criză economică.

Fiind o familie de profesori cu salarii mici, aveau 2 opțiuni - prima să emigreze, iar a doua să se apuce de agricultură. A ales cea de-a doua variantă, chiar dacă emigrarea în acel moment însemna bani mai mulți și posibilități mai mari. Părinții aveau o palmă de pământ la Gura Bâcului, care pe atunci valora foarte puțin, de aceea nu a vrut să o vândă - dar s-o reînvie. Împreună cu toată familia au muncit cot la cot și au început să facă agricultură ecologică. Din 2002 nu folosește chimicale, iar anul trecut plantația a primit și certificare ecologică .

„În acest mod, nu avem grijă doar de plante, ci și de mediu, sol, ambalaj, livrări. Pentru a te certifica trebuie foarte multe lucruri să înveți. În toate timpurile am produs cu maximă responsabilitate pentru mediu, sol și sănătate. Legumele se consumă în stare proaspătă, de aceea ideea de a utiliza pesticide a fost inadmisibilă din primii ani de producere”, ne-a spus Nadejda.

Utilizează doar produse admise în agricultura eco. Totodată, cultivă îngrășăminte verzi, resturile vegetale neafectate de boli le utilizează la producerea compostului. Compostul le permite să evite cheltuielile făcute la procurarea substratului. Seamănă muștar, crăițe pentru a proteja culturile. Produc macerate, instalează capcane pentru a prinde dăunătorii. Uneori, o parte din roadă o împărțesc cu dăunătorii, dar, agricultoarea spune că sunt pierderi infime pe lângă avantajele maxime care sunt. Iar avantajele sunt - produse ecologice și o familie sănătoasă.

Totuși, problema cea mai mare a familiei Gori nu era producerea de legume, dar risipa lor. Multe produsele ajungeau la gunoi din cauza că agricultoarea nu putea estima cantitatea necesară pentru vânzare. Așa ia venit ideea în 2013 să creeze abonamente pentru membri de familie.

Ce înseamnă asta? Explicăm!
Peste hotare, această schemă de livrare se numește ˝Agricultura cu Sprijinul Comunității˝. În acest mod, membrii comunității investesc bani înainte de sezon - cumpărând un abonament și primesc garantat un coș săptămânal de legume proaspete direct din grădină, livrate chiar de fermier.

Anul trecut, un astfel de abonament a costat 4000 de lei per sezon.
Sezonul înseamnă: 22 săptămâni, peste 25 de feluri de legume și peste 30 soiuri de tomate heirloom - livrate la ușă.

Fiecare client care procură un abonament devine automat membru al familiei Gori. În așa fel, grădina familiei a devenit o grădină comunitară, iar risipa produselor a fost oprită. Pentru că în acest mod Nadejda știe exact cantitatea necesară de legume pe care trebuie să o livreze tuturor membrilor din familia ei mare.

Pasiunea Nadejdei este colecționarea și căutarea soiurilor noi de legume și verdețuri. Au fost primii agricultori din țara noastră care au plantat rucola, iar datorită lor frunzele de salată au înlocuit ușor varza din frigider. Prin 2002, frunzele de salată erau un produs necunoscut, însă Nadejda mergea pe la supermarketurile din capitală ca să-și arate verdețurile deosebite. Astfel, în doar câțiva ani, frunzele de salată au devenit populare printre consumatorii moldoveni.

Totuși mândria cea mai mare a Nadejdei sunt cele 42 de soiuri de roșii, aduse din toată lumea. Atenție, acestea nu sunt hibride - dar soiuri atent căutate la producătorii locali de peste hotare. Cele mai deosebite sunt tomatele din Australia - anume ele au făcut cel mai lung drum până la Gura Bâcului. Semințele sunt adunate manual ori de Nadejda, ori de prietenii ei de peste hotare, apoi sunt aduse acasă și crescute cu grijă în grădina familiei.

Fiecare soi de roșie are pașaportul lui în care este indicat gustul, aroma, forma și culoarea.

Nadejda este un exemplu de management creativ, sănătos și responsabil. Agricultura ecologică înseamnă în primul rând grija față de pământul nostru, de aceea risipa produselor trebuiește oprită.

Familia Gori și-a molipsit de frumos până și vecinii de lângă casă - toți cresc produse ecologice și au grijă de cantitățile pe care le produc.

Produsele crescute în grădina familiei Gori pot fi găsite la piața Eco Local sau puteți cumpăra un abonament de membru de familie. Pentru asta trebuie să lăsați un mesaj pe pagina de facebook a familiei.

Share this post