ECOPARADIS - AFACEREA CARE L-A READUS LA VIAȚĂ PE VASILE NICULIȚA

După 10 ani de muncă în Italia,

Vasile Niculița a revenit acasă, ca să facă agricultură ecologică. Chiar dacă peste hotare, tânărul avea partea de un trai mult mai sigur, dragostea față de pământ și pasiunea lui pentru produsele sănătoase l-au făcut să-și deschidă o mică fermă aici, în Moldova.

paradis

Totul a început de la câteva cărți de dezvoltare personală, care l-au inspirat să crească și să facă ceea ce își dorește. A fost un moment dificil, când a avut un accindent l șira spinării și era prins la pat. Acele cărți i-au prins tare bine atunci și i-au schimbat viață. Fiind în Italia, a început cursurile fără frecvență, la Universitatea ˝Constantin Stere˝ din Chișinău, la specialitatea Protecția Mediului. Atât de mult s-a îndrăgostit de agricultura ecologică, încât, în ultimul an de universitate a revenit acasă, a absolvit facultatea și s-a apucat de permacultură.

paradis

Și-a început afacerea cu o grădină de 30 de sote, acum însă, Eco Paradisul lui Vasile se întinde pe o suprafață de aproape 4 ha în satul Drăgușeni, Hâncești. Pe jumătate de plantație are o mică livadă de nuci, iar pe restul cultivă peste 30 de feluri legume și verdețuri: cartofi, ceapă, usturoi, dovlecei, cicoarea creață, lattuga misterioasă, cicoarea roșie sau lattuga Regina Ghețarilor. Dar, mândria lui Vasile este feniculul, pe care, deocamdată, doar el reușește să-l cultive la noi în țară. ˝Tot timpul ne-am dorit, ca eu și familia mea, să consumăm produse cât mai proaspete și de o calitate înaltă. Și unicul mod de a consuma aceste produse, era să le procurăm direct de la producător sau să le creștem. Am decis că cele mai bune legume vor fi acelea crecute și culese de noi. Așa și a luat naștere Ecoparadis.˝ Agricultura sănătoasă înseamnă că fermierul nu folosește chimicale la tratarea culturilor. De aceea, pentru a evita răspândirea bolilor și dăunătorilor, fermierul face o rotație a plantelor.

paradis

Și-a împărțit terenul în 9 loturi, iar din cauza rotației, dăunătorii nici nu reușesc să apară. Principiul este ca aceste culturi să fie din diferite familii botanice. Să nu aibă boli și dăunători comuni și să nu extragă diferiți nutrienți din sol, ca să nu-l epuizeze. De exemplu, dacă plantează cartofii mai devreme, atunci gândacii nici nu reușesc să apară. O altă provocare pentru Vasile, este deficitul de tehnică agricolă pentru grădina lui - deoarce tractoarele și instrumentele din comerț sunt prea masive. De aceea, este nevoit să-și meșterească singurel, tehnica de care are nevoie. Până acum, a reușit să-și facă un cultivator, apoi un aparat care arde buruianul, și-a meșterit chiar și un instrument pentru a biloba cartofii. Iar acum, muncește la un accesoriu, care să-l ajute să îndepărteze gândacii de colorado de pe plante.

paradis

Produsele de la Eco Paradis sunt sezoniere și pot fi cumpărate la târgul Eco Local din Chișinău. Mai nou, fermierul a lansat și serviciul livrare. Iar pe viitor, vrea să creeze și posibilitatea ca clienții să poată veni și să-și ia produsele direct din grădină. Și asta nu e tot! Vasile și-a creat o pagină de facebook, ca să fie mai aproape de clienții lui, și și-a deschis și un magazin online. Apropo, și-acolo puteți comanda coșuri pline cu legume, în funcție de sezon. În așa mod, vasile își dorește ca printr-un singur click, legumele proaspete să ajungă pe mele consumatorilor.

paradis

˝În fiecare zi, eu și familia mea ne apropiem de realizarea visului cel mare de a crea un sat agrar bazat pe creșterea de legume fără a fi utilizate produse chimice și de atragerea turiștilor interesați de Agroturism.˝

Share this post