COARNE LA EUROVISION, OLIMPICUL ȘI MUZA IULIANA

Anul acesta, show-ul lui Pasha Parfeni de la etapa națională

n-a lăsat pe nimeni indiferent. Și n-avea cum altfel, pentru că artistul Și n-avea cum altfel, pentru că artistul a adus pe scenă toată magia codrilor noștri: ritualuri sub lună plină, mume ale pădurii și Feți Frumoși. 

Soarele și Luna este mai mult decât un cântec, este un manifest care promovează iubirea, pacea și solidaritatea! Anume de asta are nevoie toată omenirea. Anul acesta, Moldova va urca pe scene da la Eurovision îmbrăcată în legendele și basmele românești. 

˝ Din păcate, tinerii uită de rădăcini și tradiții noastre, iar SOARELE ȘI LUNA vine să promoveze și să valorifice bogăția și frumusețea miturilor noastre, pe scena Eurovisionului˝, povestește Pasha. 

pasha

Vocalistele lui Pasha - Anastasia Jantîc și Adelina Iordachi,  sunt Fetele Pădurii. În miturile românești, aceste personaje sunt fiicele Mumei Pădurii, care fură inima tinerilor și pot lua înfățișarea oricărei vietăți. Totodată, ele îi păzesc pe tinerii care se iubesc și caută adăpost în pădure. 

Un alt personaj important din showul lui Pasha este Statu-Palmă-Barbă-Cot care cântă la fluier. În legende, el are o statură de-o palmă și barba lungă de un cot. De obicei, apare în basme ca o figură supranaturală, ajută personajele principale și le ghidează. Apropo, în ˝ Soarele și Luna˝, Statu-Palmă-Barbă-Cot este interpretat de Sergiu Borș - un muzician talentat, actor la Teatrul Național Mihai Eminescu. 

pasha

˝Sergiu mai e și sportiv de performanță la aruncatul ghiulelei. Anul trecut a luat locul 7 la competițiile paralimpice Europene, iar în 2024 țintește spre Jocurile paralimpice de la Paris.˝

Unul dintre toboșarii de pe scenă e chiar aranjorul lui Pasha, Andrei Vulpe, iar celălalt  e Marius Baltaga, un dansator  profesionist din ansamblul "Joc".

Versurile piesei ˝Soarele și Luna˝ au fost compuse de Iuliana, soția lui Pasha, care s-a inspirat din balada Miorița și ... din povestea lor de dragoste.  ˝ Invitația de la nunta noastră, avea următorul text: Nuntă sub un cer cu stele. Iar eu i-am dat acel ˝inel cu piatră rară˝ în al 7-lea an de relație. Recunosc, trebuia să i-l dau în a 7-a seară, ca în cântec, dar mai bine mai târziu dec ât deloc˝, ne-a spus Pasha

pasha

Pasha și Iuliana la fântâna de la Butuceni, unde s-a născut ˝Soarele și Luna˝.

În refrenul cântecului auzim versurile din balada Miorița: ˝Soarele și luna, ne-or ține cununa˝.

˝Acestea sunt versurile care declanșează anumite procese în inima fiecărui moldovean, ele adaugă un punct culminant al poveștii din cântec˝, mai povestește artistul.   Pentru montarea show-lui de pe scenă și crearea videoului, Pasha Parfeni a colaborat cu Maksym Pasiuk, care a lucrat cu cei de la Kalush pentru ESC 2022.  ˝ Am făcut cunoștință cu el la un festival din Georgia, unde am luat trofeul, iar Max a montat show-urile pentru fiecare participant. Atunci m-au frapat cu viziunea lor artistică. De aceea, când am participat la ESC în 2012 am apelat la Max. Între timp, regizorul Maksym Pasiuk a montat în Dubai show-ul La Perla pentru Cirque du Soleil, apoi a lucrat cu cei de la Kalush Orchestra pentru ESC 2022. În 2023 lucrăm din nou împreună! 

 

Sperăm că anul acesta legendele și basmele noastre vor fi pe placul europenilor, iar noi îi ținem pumnii lui Pasha pentru finala de la Liverpool 

Share this post