CALENDARUL TRADIȚIILOR: APRILIE (PRIER)

Prier înseamnă timp favorabil, prielnic atât pentru

semănatul holdelor dar și pentru turmele de animale. Când vremea este înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru lucrările de primăvară, aprilie anunță sărăcie și se numește și ”Traistă-n băț”. De fapt, în spiritualitatea populară se și spune că ”Prier priește, dar și jupuiește!”, aluzie la zilele capricioase, cu timp potrivnic lucrărilor de sezon.

9 aprilie - Floriile

Anul acesta, Floriile se sărbătoresc pe 9 aprilie. Această zi ne amintește de intrarea Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi, când a fost întâmpinat de mulțime cu ramuri de măslin și crenguțe de palmier sau flori. Tradiția spune că în această zi, credincioșii duc la biserică crenguțe de salcie, ca să le sfințească. Apoi, acestea vor fi puse la geamuri, la uși și la porți, ca să apăre casele de rele și necazuri.

11 aprilie - sărbătoarea dinților

Ziua de 11 aprilie este dedicată Sfântului Antipa, despre care oamenii din popor cred că vindecă durerile de dinți și măsele. Bunicii noștri obișnuiau să mănânce usturoi în această zi, ca să-și păzească dinții de dureri.

10-15 aprilie - Săptămâna Mare (Săptămâna Patimilor) Este ultima săptămână din postul Sfintelor Paște. Totodată, săptămâna mare este săptămâna deniilor, toate zilele acestei săptămâni fiind considerate, încă de la începuturile creștinismului, mărețe și sfinte și chiar din seara de Florii, se citesc deniile, slujbe de priveghere care se săvârșesc doar în săptămânile a cincea și a șaptea ale Postului Paștelor. 16 aprilie - PAȘTELE 23 aprilie - Duminica Tomii În popor se crede că raiul rămâne deschis de la Înviere până la această dată pentru sufletele aflate în iad. De asemenea, se crede ca cei ce mor în aceasta perioada merg în rai pentru ca, în acest interval, ușile raiului sunt deschise, iar ale iadului, închise. Despre cei ce se nasc în această perioadă, se spune ca vor avea noroc toată viața. Duminica Tomei se mai numește și Paștele mic. În această zi, prin sate, încă se mai fac hore. Mai demult, tinerii se legau frați "de sânge", "pe datul mâinilor" sau "pe păr".

Share this post