AGRIKLUMEA: ROMAN MARDARI - AGRICULTORUL CARE CREȘTE HARBUJI ECOLOGICI

Prin 2016, Roman Mardari a hotărât să lase străinătatea și să se reîntoarcă acasă, în satul Mândrești, Telenești.

După ce părinții s-au dus pe lumea cealaltă și casa părintească a rămas pustie, tânărul a hotărât să inițieze o afacere chiar în grădina copilăriei lui. În așa fel, a păstrat amintirea părinților vie, a salvat casa bătrânească de la distrugere și a început să crească produse ecologice.

Roman este printre primii agricultori din Moldova care a obținut certificat ecologic pentru plantația lui.

Este foarte greu să obții roadă fără să otrăvești pământul. Singura soluție ca să scape de dăunători este rotația culturilor și munca manuală pe plantație. Din păcate, în așa mod nu poți avea roadă multă, așa cum o au unii producători, care folosesc produse și îngrășăminte chimice.

De aceea, fiecare harbuz sau zamos este îngrijit cu multă dragoste de membrii familiei Mardari - cei doi fii și soția sunt ajutorii de nădejde ai agricultorului. Apropo, știați că în țara noastră nu există soiuri autentice de harbuji? Majoritatea sunt aduse din afară, chiar și pepenii verzi din grădina bunicilor noștri sunt aduși din Herson, Ucraina?

Că tot am vorbit de semințe! Agricultorul a spulberat și cel mai mare mit al pepenilor: cică harbuzoaicele îs mai dulci ca harbujii. În realitate nu există nici o diferență de gust! Mai mult, cei doi vin din două soiuri diferite și nu li se poate atribui genuri.

Pentur că tot suntem în sezonul lor, Roman ne-a oferit 3 sfaturi care ne vor ajuta să deosebim un harbuz dulce și bun, de unul care încă nu e copt:

1. Niciodată nu alege un pepene care are pete albe! Acesta va fi bun, însă nu la fel de zemos şi dulce, precum unul care are pete de culoare gălbuie-portocalie. Această pată este locul în care harbuzul a fost în contact cu solul, de aceea se decolorează coaja.

2. Dacă codiţa este uscată, înseamnă că pepenele este copt şi dulce. În schimb, dacă ai observat că are o codiţă verde, înseamnă că a fost cules prea devreme şi probabil nu va fi atât de dulce şi bun.

3. Bate uşor în coaja pepenelui şi ascultă sunetul. Pepenele nu trebuie să sune a gol. Sunetul unui pepene copt ar trebui să fie plin.

Pepenii de la Mândrești pot fi cumpărați la târgul ECOLOCAL, care are loc în fiecare weekend la Chișinău.

Share this post