AGRICULTORUL CARE CREȘTE ˝PLANTA ASTRONAUȚILOR˝
Dragostea de țară începe de la
dragostea față de pământul unde te-ai născut. Din această săptămână, vrem să vă facem cunoștință cu eroii proiectului AGRIKLUMEA, oamenii care muncesc pământul cu grijă, răbdare și demnitate.
Din 2013, Vitalie Pintilei cultivă aronie. Plantația lui se întinde mândră la soare pe o suprafață de 5 hectare, în satul Sofia raionul Drochia. Dragostea față de pământ, a moștenit-o de la tatăl său - care timp de 40 de ani a fost legumicultor. De aceea, știe încă din copilărie că agricultura înseamnă dăruire, speranță în ziua de mâine și multă, multă muncă.
După multe căutări, Vitalie a ales să planteze aronia pentru proprietățile benefice pe care le are. De exemplu, știați că 100 g de aronie acoperă necesarul zilnic de acid folic? De aceea aronia este indicată și pentru femeile însărcinate, mai mult, sunt hipotensive și datorită conținutului de antociani, sunt recomandate pentru diabetici.
Aronia mai este numită și "fructul cosmonautilor", deoarece cercetatorii rusi au adus-o în Europa în anii ’50 si l-au prezentat ca pe un izvor de nutrienți și vitamine. În Moldova, ea se cultivă încă de prin anii 60, in ocoalele silvice ca si cultura secundara.. Abia în ultimii 10 ani, moldovenii au început să afle de proprietățile benefice ale aronie Vitalie ne-a spus că pentru el, agricultura înseamnă o provocare, iar el - adoră provocările. Când lucrezi cu natura, trebuie să fii gata și de surprizele ei. Oamenii nu pot opri arșița, ploile, vântul, dar pot citi semnele din natura si se pot conforma la ele.
Sora lui Vitalie, Svetlana este cea care îl ajută cu munca pe plantație. Tot ea a sădit 20 de ari cu căpșună, care la primăvara va da roadă. Dacă ar fi să le dea un sfat tinerilor agricultori care sunt la început de drum, acesta ar fi să muncească mult și să nu cedeze niciodată. Să caute mereu soluții pentru provocările care îi așteaptă.
FOTOGRAF: VICTOR GARȘTEA