• FESTIVALURI

CÂND: anual, în luna Mai

UNDE: orașul Chișinău, intersecția străzilor Veronica Micle cu Vlaicu Pârcălab

DESCRIERE: În luna mai, 2013, împreună am pus bazele activității noastre prin festivalul culinar ”Mai Dulce”. Sărbătoarea deserturilor copilăriilor noastre a devenit în timp un mare carnaval urban, colorat și zgomotos, plin de decorațiuni frumoase, activități pentru părinți și copii, ateliere culinare, târg de artizanat și, bineînțeles, un mare târg de dulciuri. Prin ”Mai Dulce” am reușit să colorăm orașul Chișinău așa cum nu a fost el niciodată. Și am valorificat tradițiile noastre culinare, punând în valoare Cușma lui Guguță, plăcinta cu sfeclă de zahăr și prunele umplute cu nuci. Spiritul urban, decorurile confecționate manual de echipa noastră de designeri și bucuria de a petrece o zi cu prieteni pe o stradă a capitalei, ruptă din poveste i-au dus faima festivalului până și în presa internațională, botezându-l The Sweetest Festival from Eastern Europe.


  • FESTIVALURI

CÂND: anual, în luna Iulie

UNDE: satul Holercani, Dubăsari

DESCRIERE: În vara lui 2013 s-a născut festivalul IA MANIA. Am început să cultivăm mândrie de țară. Inspirate de renașterea simbolului bluzei românești peste Prut, am simțit nevoia să batem alarma asupra renașterii identității noastre naționale și în Basarabia. Am vrut să-i facem pe oameni să se reîndrăgostească de straiele tradiționale, să punem în valoare munca artizanilor locali. Ne-am propus să-i molipsim pe moldoveni de dragostea pentru bucate locale, din ingrediente locale, de la mici producători locali. De 8 ani adunăm în satul Holercani, pe mal de Nistru, zeci de artizani, gospodine și gospodari cu bucate tradiționale, artiști, dansatori, tineri designeri și pictori. IA MANIA este cea mai mare sărbătoare a îndrăgostiților de tradiții și folclor. Totodată festivalul s-a bucurat de tot mai multe comunități etnice din Moldova, ucraineni, romi, găgăuzi, adunând artiști și turiști internaționali.


  • FESTIVALURI

CÂND: anual, în luna August

UNDE: satul Pohrebea, Dubăsari

DESCRIERE: Este cel mai tânăr festival al nostru. A pornit dintr-o nebunie și așa trebuie să rămână - o nebunie frumoasă pe mal de Nistru, la Pohreabea. Avem natură, Nistru, bucate vegetariene, muzică, relaxare, artă, prieteni. Ce poți să-ți mai dorești în August în Moldova? Sperăm în fiecare an Hodina să reunească tot mai mulți Moldoveni reveniți acasă.


  • FESTIVALURI

CÂND: Iunie

UNDE: câmp de levănțică

DESCRIERE: KLUMEA este prima organizație care a organizat un festival într-un câmp de levănțică. Anume noi am fost cei care le-am atras atenția moldovenii asupra faptului că lavanda nu este doar frumoasă și aromată, dar și destul de profitabilă. Evenimentul este dedicat sănătății și frumuseții care vin de la natură, bucatelor vegetariene, dar și promovării brand-urilor autohtone și artizanatului. Timp de o zi, vizitatorii sunt invitați să se îmbrace în alb și să vină într-un lan de levănțică ca să se relaxeze la ore de yoga, să asculte muzică clasică live în câmp, să participe la sesiune de aromaterapie, să guste din bucate vegetarie și își fac poze pentru un an înainte, Apropo de poze, festivalul a a fost menționat și de publicația britanică The Telegraph, în rubrica „imaginea zilei” redacția a ales o poză de la Lavender Fest