Deseori, creațiile lor ne stârnesc fiori, ne dau lumea peste cap și ne oferă răspunsuri atunci când avem întrebări. Dar… v-ați gândit vreodată ce fac artiștii atunci când nu mai au puteri ca să creeze? De unde își sorb inspirația ca să facă artă? Aceeași întrebare i-am pus-o ilustratoarei Daria Rusu. Am provocat-o să ne povestească despre oamenii care o inspiră să facă artă. Așa au apărut 42 de ilustrații cu oameni care cântă, filmează, sculptează, desenează, fac teatru - oameni fără de care nu am mai face artă. Daria Rusu este o tânără ilustratoare din Moldova. S-a născut la Dondușeni, iar toată copilăria ei a desenat personaje din imaginația ei. După ce a aplicat la facultăți de tehnologie și jurnalism, Daria a înțeles că pictura este dragostea ei cea mai mare. Crează povești și își creează propriul univers cu ajutorul pensulei.
CE-AM FI NOI FĂRĂ ARTĂ? BY DARIA RUSU " Acest proiect a apărut cu suportul financiar al patronilor Klumea, ca să punem în lumină creatorii locali din diverse domenii, în contextul pandemiei şi a lipsei festivalurilor care erau o oportunitate ca aceştia să se manifeste. #ceamfinoifaraarta a fost menită ca o idee ce să susțină artiştii care ne inspiră.
VIA DACĂ Via Dacă Este un proiect muzical lansat în 2017. De atunci componența trupei a suferit schimbări, dar nucleul rămâne același: vocalista Iulia Panici și Sandu Cordonean, la clape și compoziție.
RONIN TERENTE Este greu să vorbim despre Ronin Terente printr-o singură activitate, fiindcă este atât actor, poet și performer, cât și interpret în trupele No Shagga, LabbaTrissta și Mic-ul psih, iar până acum are două cărți cu poezii lansate “Epistole către nimeni” și “Șterge conversația”.
IOANA ISAC Ioana Isac - este o poetă contemporană. A studiat la USM - Jurnalism, după care s-a regăsit la litere, la aceeași universitate.
ANDREI ZAPȘA Andrei Zapșa este un tânăr multitalentat. La 17 ani și-a scris prima carte cu numele “Marea Bătălie” și “Nomadul”. Andrei este de fapt atât scriitor cât și dirijor, compozitor și profesor la liceul Da Vinci”.
ALEXEI VIDRAȘCO Alexei Vidrașco este născut în satul Cuhnești, raionul Glodeni. Atelierul său l-a amenajat într-o casă bătrânească, amplasată pe un afluent al râului Prut. Tot acolo acesta a dat viață unui festival numit “Cuhnești Art Festival”, în care din propriile sculpturi a creat o expoziție în aer liber.
PAVEL OBREJA Este autorul sculpturii „Îndrăgostiții” de pe strada pietonală din Chișinău. Artistul are, de fapt, 2 meserii, sculptura și butaforia. În ultimul an de studii, s-a angajat în calitate de pictor-butafor la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”, unde activează și azi.
VEACESLAV JIGLIȚCHI A adus un nou suflu în Chișinău, cum ar fi scupltura de pe strada 31 August. De asemenea, Veaceslav Jiglițchi a creat sculpura din mijlocul sălii din aeroport și mai are câteva sculpturi pe Aleea Clasicilor din parcul central Ștefan Cel Mare.
NADIA IZOSIMOVA Este o tănără pictoriță de origine din Tighina cu studii absolvite la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”, specialitatea Grafică.
VALENTINA RUSU-CIOBANU Este o artistă plastică basarabeană din Chișinău, care va împlini anul acesta 101 ani. A făcut Școala de Arte din Chișinău și a absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. A fost soția creatorului de măști Glebus Sainciuc și este mama ilustratorului Lică Sainciuc.
CIPRIAN ANTOCI Este un tânăr pictor care a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, iar mai apoi Academia de Muzică teatru și Arte Plastice.
EUGEN DOGA Este artistul-mândrie a moldovenilor. Muzica lui Doga a răsunat în toată lumea și în coloanele sonore a unora dintre cele mai îndrăgite filme sovietice. Strada pietonală din Chișinău îi poartă numele, iar la ai săi 84 de ani Eugen Doga rămâne activ, mereu solicitat și prezent la evenimentele culturale ale țării.
VALENTINA NAFORNIȚA Este una dintre cele mai cunoscute și apreciate soprane din Moldova, care poarta faima Moldovei prin toată lumea. De origine este din satul Cuhnești, raionul Glodeni, iar părinții au susținut-o să îți urmeze visul de a cânta.
TANIA CERGA Tania Cerga este artista fără de care nu ne putem imagina lumea muzicală a ultimilor 20 de ani din țara noastră. Am auzit-o la radio, apoi în trupa “Studio One”. Mai târziu a făcut un cuplu scenic cu Andrei Glavan și de atunci îi admirăm, ei făcând un tot întreg atât de plăcut urechii și ochilui.
ION ȘI DOINA ALDEA-TEODOROVICI În anii ’90 cu muzica lor au făcut parte din mișcarea de renaștere națională, cântând despre dragoste de țară, despre unire și limba română. De asemenea au promovat valorile democratice și au spus adevăruri interzise în acea perioadă.
FRATE GHEORGHE Artistul care transmite autenticitatea neamului nostru prin versurile pe care le scrie chiar el. Pentru Moldova, Frate Gheorghe este un nume unic, care dă un nou suflu folclorului.
VIA DACĂ Este un proiect muzical lansat în 2017. De atunci componența trupei a suferit schimbări, dar nucleul rămâne același: vocalista Iulia Panici și Sandu Cordonean, la clape și compoziție.
ECATERINA POPESCU Ecaterina Popescu este meșter popular, născută în satul Clișova Nouă din raionul Orhei. Anume acolo, în satul natal, Ecaterina creat atelierul “Artă Rustică” unde mai multe femei din zonele rurale cos ii și țes covoare tradiționale.
DUMITRU PASCARI Unul dintre cei mai cunoscuți opincari din nordul Moldovei. Meșterul prelucrează pielea și confecționează opinci țărănești ca pe vremuri, exact așa cum obișnuiau să poarte bunicii noștri.
ANDREI SCLIFOS De peste 20 de ani Andrei Sclifos își prezintă lucrările pline de umor și dragoste de Moldova la diverse târguri, festivaluri, concursuri naționale și internaționale, promovând cu dăruire țara noastră.
AURELIU BUSUIOC S-a nascut la 26 octombrie 1928, în satul Codreanca raionul Strășeni. A absolvit Universitatea Pedagogică “Ion Creangă”. Îl puteți cunoaște prin romanele „Singur în fața dragostei”, „Hronicul găinarilor” precum și alte opere literare.
IGOR GUZUN Guzun Igor este un autor contemporan, născut în satul Recea din raionul Râșcani. A absolvit Universitatea de Stat, Facultatea de Jurnalism, dezvoltând o mare dragoste pentru cuvinte și jocul cu ele. Igor Guzun este autorul sincer.
TATIANA ȚÎBULEAC Scriitoarea care ne duce faima prin toată lumea cu romanele sale, a studiat Jurnalism și Comunicare la Universitatea de Stat. S-a lansat cu Fabule Moderne, mai târziu a apărut cartea “Vara în care mama a avut ochii verzi” și “Grădina de sticlă”.
NADIA GLO Este probabil una dintre cele mai la modă fotografe din Chișinău. Aceasta este simpatizată pentru felul în care surprinde emoțiile și stările umane, folosind mereu culori pământii, calme, tomnatice.
RAMIN MAZUR Este un talentat fotograf documentarist, născut pe partea stângă a Nistrului. În timp ce îți făcea studiile la Jurnalism, USM, a îndrăgit fotojurnalismul, îndeosebi de storytelling prin fotografie.
NATALIA GÂRBU Natalia Garbu este o artistă unică în Moldova. Aceasta combină fotografia, storytellingul, tehnica colajului pentru a exprima anumite fenomene, mai ales locale. Aceasta este fondatoarea revistei Mahala.
CONSTANZIA YURASHKO Este o creatoare locală de haine unisex deosebite, datorită stilului personalizat puternic și distinctiv al creatoarei. Piesele Constanzei Yurashko sunt făcute să dureze în timp și pot fi purtate cu orice ocazie. Colecțiile sale au fost primite cu aplauze la Săptămâna Modei de la Londra, doi ani la rând
VALENTINA VIDRAȘCU Este una dintre cele mai prețioase și reputate creatoare de modă din Moldova, valoarea acesteia fiind cu atât mai mare cu cât, de-a lungul carierei sale, artista a pus în valoare costumul tradițional, transformând-ul cu gust în ținute fine, moderne, elegante
LAVILACE Lavielace este o marcă locală de haine, fondatoarele căreia sunt: Victoria Lupașcu și Ira Moraru.
RAMURI Ramuri este o marcă locală de haine de autor, care tind să combine stilul modern cu tradițiile și obiceiurile neamului nostru. Ramuri reprezintă colaborare a două creatoare Irina și Valentina Furtuna, pe care le-am descoperit în 2014 la concursul „MândrIA”, de la festivalul IA Mania
DORIN FRECĂUȚANU Dorin este un profesionist în dansuri latino americane, iar împreună cu partenera s-a de dans, Maria Sergheeva, sunt deja a treia oară campioni mondiali la Campionatul European Profesionist Latin.
ANSAMBLUL JOC Ei cum nu ne amintim de renumitul Ansamblul Joc, care ne-a dus și ne duce în continuare faima prin lume. Acesta fost fondat în 1945 iar de atunci colectivul Jocului a participat la mai mult de șapte mii de concerte în circa șaptezeci de țări ale lumii.
Vladislav Untu și Polina Baryshnicova sunt un cuplu de tineri dansatori din Moldova care au devenit campioni mondiali la dans sportiv deja de două ori.
Maxim Calujac Ați auzit de Centrul Artcor din Chișinău? Maxim Calujac este arhitectul care a dat viață acestui spațiu, ce reunește oamenii la nenumărate evenimente din lumea artei.
Andrei Vatamaniuc Este co-fondatorul Centrului de urbanism din Chișinău precum și co-fondator al laboratorului de arhitectură – MIEZ. Andrei este pasionat de arhitectura caselor tradiționale de la noi și de salvarea patrimoniul nostru arhitectural.
Dmitrii Petrov Este un arhitect renumit atât în Moldova cât și peste hotare. Este cunoscut pentru proiectul Piano House, și are multe premii internaționale. Recent a primit marele premiu la concursul ADD AWARDS pentru designeri, pentru proiectul “Casa pe patru niveluri”.
IGOR BABIAC Actorul Igor Babiac vine din Sângerei la Chișinău pentru a absolvi actoria. A fost deosebit de apreciat pentru rolurile sale din filmele “La limita de jos a cerului”, “Beautiful corruption”,”Dragoste 2. America”, și “Ce lume minunată”.
SERGIU VOLOC Sergiu Voloc a absolvit Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice din Chișinău și a devenit cunoscut datorită rolurilor din filmele “Plictis și inspirație”, “Când se stinge lumina”, „Sașa, Grișa și Ion”,”The Sofa”,”La limita de jos a cerului” și altele.
SLAVA SAMBRIȘ Este un actor și regizor basarabean talenta și apreciat, atât pe local cât și pe internațional. Slava (așa cum îl numește lumea care îl iubește) a făcut actorie la Chișinău, iar de la București a revenit în Moldova cu diploma de regizor de teatru.
DANA CIOBANU Este o actriță de teatru și film, cu experiență de muncă de durată în televiziune. Actoria a studiat-o la AMTAP, iar în ultimii ani poate fi admirată pe scena teatrului Geneza Art. În cinema a avut roluri în “The Sofa”, “Ecouri”, “Resentiment” și altele.
CĂTĂLIN LUNGU Tânăr actor din Moldova, care în scurt timp a reușit să cucerească multă audiență pe online prin parodiile sale. Acesta activează ca actor la teatrul Guguță și concomitent creează conținut umoristic pentru online.
VASILUȚA VASILACHE Este o artistă contemporană, care și-a început studiile în artă la liceul “ Igor Vieru” din Chișinău, după care a continuat la Iași apoi la București, la Universitatea Națională de Arte, specialitatea “ Pictură”.
MARCEL LAZĂR Este pianist, acesta a studiat la Universitatea Națională din București, apoi și-a continuat studiile la Cluj anapoda la Academia Naționala de Muzică “Gheorghe Dima”, după care și-a continuat studiile la Universitatea Mozarteum Salzburg. Acum Marcel studiază la Universitatea din Viena.
ADRIANA BANARI Este una dintre puținele artiste din Moldova care creează lucrări într-o tehnică deosebită - colajul. Adriana a avut expoziții atât în țară, cât și peste hotare. Creațiile artistei sunt originale și oferă libertatea de a analiza și de a medita asupra lucrurilor existențiale