VITALIE VORONCIHIN ȘI IRINA CARASIC - DRAGOSTE ȘI GASTRONOMIE

Cel de-al treilea episod descoperim istoria lui chef Vitalie Voroncihin

și Irina Carasic.Cuplul care deja de mai mult de 7 ani sunt inima proiectului Gastrobar - unul dintre cele mai longevive restaurante din Chișinău. Cei doi protagoniști și-au început drumul în domenii aparent departe de gastronomie. Vitalie a absolvit facultatea de Management și Administrare a Afacerilor, Irina a studiat antropologie. Iar cu timpul fiecare din ei s-a regăsit tot mai mult în bucătărie.
Născut pe malul Nistrului, la Hotin, Cernăuți, Vitalie a îndrăgit Chișinăul și oamenii de aici. Irina s-a întors acasă, după mulți ani în Israel, și a început să facă ce i-a fost întotdeauna aproape sufletului - patiseria.
Tot așa, Gastrobar este un proiect despre oraș, prieteni, tot ce e simplu și familiar. Pentru că, așa cum spune Vitalie, “Gastrobar nu constă în pereți, ci în oameni”.
Povestea lor inspiră și motivează: Irina spune că greșelile să întâmplă cu un scop, ca să înveți din ele - cel mai important e să ai încredere în tine și să mergi mai departe.

Pentru ei conceptul de live kitchen a devenit un stil de viață. Pe lângă faptul că au o bucătărie deschisă, ei au dus Gastrobar-ul în diverse locații, și în stradă, și în centrul orașului, au făcut un pas înainte organizând seri gastronomice chiar afară în fața restaurantului.

“Îmi place simplitatea, dar o simplitate grațioasă.” - așa se referă Vitalie la rețetele sale. Și tot asta spune și Irina: „Clienților le place să înțeleagă ce mănâncă și mie la fel. Nu-mi place să ghicesc ce am în farfurie. Apreciez mâncarea simplă, gustoasă și frumoasă.”

Ambele lor rețete create pentru Artizanii Gustului au valorificat produsele locale, fie că e vorba de legumele aromate de sezon și păstrăvul de Naslavcea, care au inspirat rețeta lui Vitalie, sau piersicile dulci și înghețata de casă din rețeta de autor a Irinei.

„Păstrăv de Naslavcea fript, cu salată de roșii și sos de busuioc” - rețeta semnată de Chef Vitalie Voroncihin este inspirată de vară și ingrediente locale. Roșiile aromate și sosul din busuioc pun în valoare păstrăvul fript la cărbuni, ca să facă din această rețetă una specifică sezonului și gastronomiei noastre.

„Piersici fripte cu înghețată de casă” este rețeta creată de patisera Irina Carasic.
Piersicile sunt cele care îi dau acestei rețete un gust caramelizat și dulce, dar într-un mod delicat. Căldura piersicilor face o simbioză perfectă cu înghețata rece. Dar ce e mai surprinzător în desertul creat de Irina este combinația cu uleiul de măsline presat la rece, piperul roz și cristalele mari de sare de mare.
„Am creat acest desert fiind inspirată de litoralul Mării Mediterane: piersicile sunt nisipul cald, înghețata e răcoarea de dimineață, iar notele de piper sunt briza proapătă a mării. Toate la un loc au compus această rețetă.” - spune Irina.

Vă invităm să urmăriți cel de-al treilea episod al emisiunii și să aflați povestea celor doi bucătari iscusiți. Vizionare plăcută!

Share this post