SURORILE CARE S-AU REÎNTORS ÎN MOLDOVA ȘI S-AU APUCAT SĂ RESTAUREZE O CASĂ BĂTRÂNEASCĂ

Oxana și Zina Capațînă sunt 2 surori

care au revenit acasă de peste hotare și-au hotărât sa restaureze o casă bătrânească din satul Ulmu. Paradoxal, însă despărțirea de locurile dragi le-au făcut să înțeleagă cât de puternice le sunt rădăcinile. Zina a locuit în Italia timp de 9 ani de zile, iar Oxana a stat în Sri Lanka aproape 1 an. Însă nicăieri surorile nu au găsit liniștea și frumusețea de la Ulmu.

Din cauza resurselor financiare limitate, fetele au hotărât să-și restaureze casa cu mâinile proprii. Împreună merg pe deal la strâns balegă pentru lut și la muruit pereții. Până și vecinii au rămas uimiți de entuziasmul fetelor, de aceea mai vin și le mai dau câte o mână de ajutor.

Tot de la vecini au învățat tehnicile tradiționale de construcție a caselor și micile secrete inginerești.

De exemplu:
Știați că la o căldare de lut trebuie să adăugați 2 căldări de balegă ca să iasă propporția ideală pentru un perete perfect muruit? Ca această tencuială să fie și mai calitativă, balega amestecată cu lut trebuie lăsată să se înmoaie vreo 5 zile!

Un alt secret de la vecini este să folosiți paie, dacă aveți de acoperit o crăpătură. Pleava însă poate fi folosită doar pentru a netezi peretele. Iar ultimul strat de pe casă trebuie să fie nisip amestecat cu var.

Tare multă muncă mai au în față fetele, însă dorința de a reînvia o casă bătrânească este mai puternică decât oboseală. Duc mare lipsă de forțe de muncă, care ar putea să le ajute, însă au noroc de tatăl lor care mereu e gata să pună umărul la proiectul lor - o tabără de creație pentru artiști. Apropo, atât tatăl cât și bunicul surorilor sunt meșteșugari. Anume de aici credem noi că au moștenit și ele dragostea de tradiții și neam.

Dacă vă întrebați ce vor să facă mai departe cu această căsuță, vă spunem. Tabăra de creație va deveni un loc unde se vor întâlni artiști din toate colțurile lumii, ca să creeze împreună! Va fi un loc de inspirat și creat :)

Până atunci le ținem pumnii surorilor Capațînă și așteptăm vești frumoase de la Ulmu!

Share this post