PETRU CHICU - HALTEROFILUL DE LA BUCĂTĂRIE

Artizanii Gustului revin cu cel de-al doilea sezon ca să ne facă cunoștință

cu cei care ne sunt ambasadorii gastronomiei noastre. Primul episod al acestei producții ni-l prezintă pe bucătarul chef Petru Chicu, fondatorul restaurantelor KIKU Steak & Wine, care au devenit o marcă în Chișinău, atât pentru gurmanzii din Moldova, cât și pentru vizitatorii din străinătate.

Chef Petru Chicu este cunoscut ca fiind un adevărat maestru al bucatelor din carne. Totodată, ca patron, are o abordare foarte specială față de conceptul de ospitalitate. Chiar eroul mărturisește că primește oaspeții în restaurant cu aceeași căldură ca la el acasă.

Petru a fost nevoit să abandoneze cariera în sport de performanță, dar asta dovedește cât de perseverent și ambițios este, ca să o ia de la capăt și să-i reușească să devină un bucătar de excepție. Pe lângă faptul că se poate mândri că i-a reușit să deschidă primul restaurant într-un an în care multe din Chișinău s-au închis, într-o locație nepopulară, bucătarul a deschis cel de-al doilea restaurant chiar în pandemie.

„Primul său local a demonstrat că se poate, chiar și într-o zonă neatractivă, să deschizi un local în care să faci mâncare super-gustoasă și lumea să facă drum până acolo special ca să mănânce la tine” - Nata Albot, producătoarea emisiunii.

„Eu îl consider pe Petrică Chicu un artist. Dacă eu mă identific cu opera lui, mă regăsesc în mâncarea lui și în energia restaurantului, înseamnă că este un creator” - spune actrița Dana Ciobanu, care este o clientă fidelă a restaurantului.

La fel ca și în primul sezon, bucătarii au fost provocați să reinterpreteze bucătăria tradițională într-o manieră personală, modernă.

„Este un experiment care de mult timp am vrut să-l exercit și nu știam cum să-l ofer oaspeților” - spune bucătarul despre prima rețetă, căreia i-a găsit rezolvarea prin a coace carnea de rață în ceaun de pâine.

Desprea cea de a doua rețetă - mămăliga cu piept de rață - Petru Chicu ne mărturisește că legătura dintre cele două bucate este inspirată din copilăria sa petrecută la nordul Moldovei: „Am vrut să transmit emoțiile pe care le-am avut eu când buneii mei practic o dată la două-trei zile făceau mămăliguță în cuptor și carne înăbușită.
Și evident orice mămăligă trebuie servită cu un sos. De aceea am considerat să adaug un sos din smântână cu brânză de oi și verdeață.”
Descoperiți istoria lui Petru Chicu, dar și mai multe detalii despre cele două rețete de autor create special pentru Artizanii Gustului, în episodul 1 acum disponibil pe canalul de YouTube Klumea.

Share this post