APITERAPIE, CREMĂ DIN MIERE ȘI EXPORT ÎN JAPONIA: A TRANSFORMAT PRISACA BUNELULUI ÎNTR-O AFACERE MODERNĂ

Dacă ați fors la petrecerea patronilor din această vară,

probabil ați primit în dar câteva borcane de mierev mai deosebită. Azi vrem să vă spune povestea Victoriei Rusnac, femeia care a legat o prietenie cu albinele. Bunelul ei fiind apicultor, avea multă miere de vânzare și puțini cumpărători. Victoria absolvise atunci facultatea și era în căutarea unei idei de afaceri - de aceea a hotărât să-și ajute bunelul să-și vândă produsele. Observând că cei 4 copii ai săi refuză să mănânce de bună voie mierea de pe masă, a înțeles că are nevoie de o idee care i-ar face pe cei mici să o consume din plăcere. Așa a apărut crema din miere și pomușoare.

˝ Fiind la o expoziție peste hotare, am adus acasă pomușoare uscate prin congelare, pe care le combinam cu miere și o lăsăm pe masă. Astfel, am observat că copiii deja aveau interes față de aceste mixuri și de atunci a devenit primul deliciul sănătos în casă.˝

Pare simplu însă tehnologic, este un proces destul de anevoios. Ca mierea să fie cât mai curată și ecologică, stupurile sunt ținute în remorci speciale, care sunt parcate în pădurile de salcâm, tei sau câmpii cu flori și diverse plantații.

Apoi, pomușoarele sunt uscate prin metoda răcirii la - 90 de grade! Din 10 kilograme de pomușoare, după uscare rămâi cu 1 kg. Uscarea păstrează toate proprietățile naturale ale pomușoarelor. Totodată, din cauză că sunt deshidratate, termenul de valabilitate al produselor este mai mare și pot fi exportate.

˝Am căutat soluții de a industrializa această mixtură. În secția noastră de producere s-au făcut multe experimente. A fost creat utilaj la comandă după cerințele noastre, apoi standardele de firmă, analize, laboratoare, totul pentru a duce la condițiile cerute de Ministerul Sănătății. A durat trei ani. Acum acest produs este certificat cu actele în ordine.˝

Apropo de export, în 2021, Victoria și-a încercat norocul și a exportat 3000 de borcănașe în Japonia. Mierea ei a fost îndrăgită rapid de consumatorii de acolo, iar în 2022, Victoria a exportat deja peste 70 000 de produse! Mai nou, brandul Honey House poate fi găsit și pe piețele din Germania și America!

Cu timpul, Victoria și-a diversificat și sortimentul. Acum puteți găsi cremă din miere cu lămâie, ghimbir, cătină, afine roșii, afine negre și zmeură! Pentru că este un produs sută la sută natural, acesta este recomandat și bebelușilor care își încep diversificarea alimentară.

Dar Victoria nu s-a oprit aici! A mai construit și trei căsuțe pentru apiterapie! Acum, fiecare doritor poate veni pentru un pui de somn cu albinele. Inhalarea aerului amestecat cu polen, lăptișor de matcă, venin și ceară este un remediu naturist de tratare a astmului și a alergiilor?

Specialiștii mai spun că 2 ore de apiterapie se egalează cu 8 ore de inhalarea a aerului curat! Căsuțele pentru apiterapie se află la 3 km de Chișinău, iar programările pot fi făcute pe pagina de facebook Honey House.

Victoria are planuri mari de viitor! Chiar în aceste clipe la Nimoreni se ridică o hală pentru producere și export! Își dorește ca mierea moldovenească să ajungă în toată lumea! Crema din miere și pomușoare deja poate fi găsită în magazinele Metro, Linella, Nr 1, Kaufland și la târgul Cămara Fest.

Share this post