AGRIKLUMEA: ECOVILLAGE FARMS - DE LA FERMĂ ÎN FURCULIȚĂ

Săptămâna aceasta continuăm AgriKlumea cu EcoVillage Farms,

un serviciu non-profit care leagă fermierii și micile întreprinderi alimentare cu consumatorii, prin coordonarea de eco-livrări săptămânale prin tot orașul. Povestea ECOVILLAGE FARMS a pornit odată cu pandemia, atunci când piețele s-au închis, iar producătorii mici au rămas fără venit.
Atunci, Katalyst Kitchens și Eco-village Moldova, 2 organizații care dezvoltă satele și antreprenoriatul rural, au hotărât să lanseze un serviciu care să-i poată ajuta pe gospodari să-și vândă legumele, iar consumatorii să poată avea zilnici coșuri de produse proaspete de la țară.

"Lucrăm cu fermierii mici din satul Râșcova și îi ajutam să-și vândă produsele, mai ales cei bătrâni, care au cantități micuțe. Odată pe săptămână facem coșuri sănătoase, cu produse din grădinile gospodarilor și le livrăm tuturor doritorilor. Închipuiți-vă că ați avea o bunică la țară, care v-ar trimite săptămânal câte un coș cu legume, verdețuri și fructe proaspete, cam asta este ECOVILLAGE FARMS¨, ne-a spus Valeria Șvarț directoare de dezvoltare ONG „Ecovisio”

Aceștia sunt o parte dintre gospodarii de la Râșcova cu care colaborează ECOVILLAGE FARMS. Apropo, fiecare doritor poate merge în sat, ca să facă cunoștință cu ei și să-i ajute la cules și să primească, în schimb, o reducere de 20% .

Vânzarea acestor coșuri se face pe bază de abonamente anuale, care garantează săptămânal câte o pungă de sănătate.Până și curierii fac livrări eco, folosind bicicleta, ca să se deplaseze prin oraș.

Totodată, echipa de la ECOVILLAGE FARMS au propriul lor teren agricol, care este deja al treilea an în conversie ecologică. Pe cele 2 hectare sunt crescute doar produse naturale fără un strop de chimie.
Trebuie să știți că Râșcova este un loc unic în Moldova, unde sunt cultivați cartofi ecologici. Față de alte culturi, cartoful este foarte greu să-l crești fără chimie, pentru că ai nevoie de un sistem complex ca să-l îngrijești. Totuși, Valeria ne-a spus că deja au găsit câteva soluții ca să lupte eficient cu dăunătorii:
1. Alegerea perioadei timpurii pentru plantare. Dacă veți sădi cartofii mai devreme, gândacii nu vor reuși să îi atace.
2. Rotația culturilor - nu plantează niciodată în același loc, pentru că larvele iernează.
3. Nu plantează cartofi în locul, unde au crescut solanocee - roșii, ardei, vânătă.
4. Solul îl acoperă cu muștar, care este cel mai bun antibiotic natural pentru pământ
5. Culeg manual fiecare gândac de pe plante

Agricultura ecologică nu este la fel de profitabilă ca și cea clasică, deoarece are o piață locală foarte mic.

Însă, agricultura regenerativă nu omoară pământul, are grijă de biodiversitate ca noi să rămânem într-un sistem viu.

Dacă doriți să primiți și voi un coș cu sănătate de la Eco Village Farms, dați click pe butonul de mai jos și luați-vă un abonament.

Share this post