A SĂDIT PRIMELE CĂPȘUNI AMERICANE

În proiectul AgriKlumea azi o descoperim pe Angela Bejenari, din satul Plopi , raionul Dondușeni.

Angela a știut de mică că vrea să devină agricultoare. Povestea a început din grădina bunelului ei, care avea câteva tufe de căpșune în grădină, pe care ea, pur și simplu, le adora. De aceea, și-a promis că atunci când va crește mare, va sădi multe, multe căpșuni, atât de multe încât se va sătura de ele. Zis și făcut! Acum, plantațiile Angelei râd la soare, pline de roadă!

˝Nu m-am oprit doar la căpșuni! Avem un asortiment destul de bogat de pomușoare ecologice - agrișe, mure, coacăză! Mai cultivăm și roșii, brocolli, castraveți. În total sunt 16 sere ˝, spune mândră Angela.

Atât legumele, cât și pomușoarele, sunt sută 100% ecologice, lucru destul de greu pentru un agricultor care renunță să mai folosească chimicale pe plantația sa.

O grădină ecologică înseamnă multă muncă manuală și o bună organizare a echipei.

˝ Noi nu luptăm cu dăunătorii, dar îi alungăm de la noi. Aceasta este cea mai inteligentă soluție˝
Dacă n-ați știut, atunci vă spunem noi: dăunătorii urăsc mirosul de busuioc și țigăncușe. De aceea, agricultoarea le plantează în fiecare sezon printre rândurile de castraveți.

Cu gândacul de colorado, e mai complicat, el nu-i chiar atât de alintat la arome. De aceea, singura soluție de ai veni de hac este să-l culegi cu mâna sau uneori îl mai ciugulesc păsările.

O soluție mai este să schimbi cartofii cu locul - gândacul nu reușește să apară.

˝Atunci când văd cum se plimbă mămicile cu copii prin grădina mea și văd cum copiii mănâncă căpșuni direct de pe tufe, mă simt împlinită că le pot oferi produse sută la sută ecologice și sănătoase. În acele clipe uit de cât de migăloasă e munca într-o grădină eco.˝

La vară Angela va deschide ușile agro-pensiunii sale - un vis la care muncește de mulți ani. Acum vizitatorii, care vin în grădină, vor avea parte de o experiență unică - vor culege singuri produsele care le dau din ochi, apoi le vor găti la bucătărie.

Pomușoarele din grădina Angelei pot fi găsite în sezon, săptămânal, la târgul Eco Local.

Share this post